Kincskeresés engedéllyel és anélkül

Kulturális javak körébe tartozó tárgyra elkövetett lopás miatt indítottak eljárást S. Lajos 42 éves bokodi férfi ellen, aki fémdetektorral keresett muzeális értékeket az ásatások közelében, s a talált érméket határidőn belül nem szolgáltatta be - közölte Kocsis Tünde, a Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóreferense.

Néhány nappal ezelőtt, az esti órákban a Győr megyei rendőröknek Nyalka község közelében feltűnt egy autó, amely az út menti lucernásban állt. A jármű átvizsgáláskor a rendőrök fémdetektorokat és muzeális pénzdarabokat találtak. A kocsi tulajdonosa, S. Lajos a rendőrségen azt mondta, hogy múzeumok megbízásából közreműködik a szakmai gyűjtőmunkában. Az adott térségre azonban nem rendelkezett engedéllyel. A nála talált mintegy nyolcvan érme a múzeum szakértője szerint  - azok töredezettsége vagy gyakori előfordulása miatt - nem volt nagy értékű, a legdrágább is háromezer forintot ért.

A férfi elmondta, hogy detektorozott már például Tatán római kori leletek után kutatva, s azt sem tagadta, hogy a Balatonfüreden, a strandon ezüstnek és aranynak látszó fülbevalókra, karkötőkre és gyűrűkre bukkant detektora segítségével.

Az ipari alpinistaként is ismert S. Lajos tudósítónk érdeklődésére úgy nyilatkozott: elismeri, hogy Győr-Moson-Sopronban nem volt engedélye a gyűjtésre, ám az útról észrevett egy patakvölgyet és kíváncsiságból átvizsgálta azt. Nem tagadja, hogy érmeket, leleteket szállított a kocsijában, ám ezeket korábban máshol találta. Hozzátette: tudja, hogy a leleteket nyolc napon belül be kellett volna szolgáltatnia, ám eddig is mindig összegyűjtötte a muzeális értékeket, s nem egyenként, hanem együtt adta le a tárgyakat a múzeumnak.

Cseh Julianna, a tatai múzeum megbízott igazgatója megerősítette S. Lajos szavait: a férfi Komárom-Esztergom megyében hivatalos megbízás alapján végez igen eredményes gyűjtőmunkát, s a muzeális tárgyakat mindig beszolgáltatja. Tény, hogy a gyűjtő hibát követett el, amikor  Győr-Moson-Sopronban engedély nélkül kíváncsiskodott. Az igazgató kijelentette: biztos abban, hogy az eddigi gyakorlatnak megfelelően S. Lajos a nála talált érméket beszolgáltatta volna. 

(Győr)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.