Harc a könyvtári helyért

Különös tünemény figyelhető meg szinte mindennap a a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Központi Könyvtára bejáratánál. S tapasztalatból mondom, ha meg akarjuk szemlélni teljes egészében, fontos a jó időzítés. Tíz óra előtt húsz perccel legfeljebb ha öten ácsingóznak a nagy faajtó környékén, a kialakuló sor növekszik aztán exponenciálisan. Hogy mekkorára, az évszaktól és időjárástól függ, vizsgaidőszakban és télen sokkal több a várakozó.

Az érkezők jobbról és balról is közelebb húzódnak a könyvtár bejáratához, az újak mindig az üres helyekre állnak be, és egyszer csak elfoglalják a Reviczky utca jobb oldali járdáját, sőt már a szemben lévő kerítés aljába is jut belőlük. Pontban tíz órakor pedig - mikor a legtöbben állnak a könyvtár előtt - az ajtózárban hangosan elfordul a kulcs. A könyvtárlátogatók ezt ügyesen meghallják, összetömörülnek közvetlenül az ajtó előtt, aztán benyomulnak.

Két egyetemista lány azt magyarázza, mik a legfontosabb érvek a korai érkezés mellett. - Miután beengednek, mindenki a lifthez rohan, hogy elfoglalja a jó helyeket az olvasásra, és lecsapjon az olyan könyvekre, amelyekből csak egy darab van a könyvtárban.

A legkedveltebbek közé a Bölcseleti olvasóterem és a Palota - igazából Wenckheim-palota - olvasótermei tartoznak. Az olvasók először a hatalmas fotelokat, és azokat az asztalokat foglalják el, amelyeknél működik az olvasólámpa vagy az ablakon elég fény világít be. - Sokszor bejövök, leveszem a polcról a könyvet, amelyre szükségem van, és amúgy is csak egyetlen példány van belőle, azzal lefoglalok egy jó helyet, aztán amikor óráról visszajövök, nem kell várnom, hogy elmenjen valaki - meséli az egyik lány. - Tudom, bunkóság, de másképp nem megy.

Nyugodt hétköznap reggel,  tíz óra egy perc
Nyugodt hétköznap reggel, tíz óra egy perc
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.