Mesés kincsre bukkantak az Atlanti-óceán mélyén

Amerikai mélytengeri kutatók arany- és ezüst pénzérmék százezreire bukkantak az Atlanti-óceán mélyén egy hajóroncsban. A pénzérme-fogás a legnagyobbnak számít, amire valaha is hajóroncsban rábukkantak.

Az Odyssey Marine Exploration amerikai vállalat a floridai Tampában pénteken közölte, hogy több mint félmillió, azaz körülbelül 17 tonnányi ezüstpénzt, aranypénzeket és egyéb kincseket fedeztek fel a tenger mélyén. A kincseket időközben biztos helyre szállították az Egyesült államokban.

Szakértők első becslése szerint az egyes ezüstpénzek értéke, az érmék állapotától függően, több száz dollártól négyezer dollárig terjed. A lelet összértéke több száz millió dollár.

A tampai cég mélyen hallgat arról, hogy hol is fekszik pontosan a hajóroncs. Csak annyit árult el, hogy a hajó a gyarmati időkből származik, manapság nemzetközieknek számító vizeken süllyedt el, s nem gondolják, hogy valamely ország  igényt formálhat a kincsekre. A térségben ugyanabból az időkből származó hajók sora pihen a tenger fenekén. Mivel a roncsot eddig nem tudták azonosítani, ideiglenesen a Fekete hattyú (Black Swan) nevet kapta.

Az amerikai cég tavaly egy Angliához közeli hajóroncson akart kutatni kincsek után, erre kért engedélyt, s feltételezik, hogy ott jártak sikerrel. Az amerikai cég bejelentette: további expedíciókat szervez a Fekete hattyúhoz, hogy megállapítsák a szállító alkalmatosság "identitását", s  talán azért is, hogy még több kincset halásszanak ki.

(MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.