Késik a kormánynegyed, a kormányfő nem oda költözik

Nem költözik az új kormányzati negyedbe a Miniszterelnöki Hivatal. A kormányfő az Országgyűlés közelében marad.

Legyen az bármilyen építészeti csoda, a miniszterelnök nem költözik be az új kormányzati negyedbe. A jövő építészeti arculatát tükröző modern irodaépület helyett a földművelésügyi tárca jelenlegi patinás ingatlanát választja székhelyül. A háromemeletes, eklektikus épület Bukovics Gyulának a Parlament tervpályázatán harmadik díjat kapott tervei alapján épült a századfordulón. A jelenleg az Országházban működő Miniszterelnöki Hivatal munkatársainak így csupán a Kossuth tér túloldalára kell átköltözniük. A döntés hátterében a könnyebb munkaszervezés - például az Országgyűlés közelsége - mellett a biztonsági szempontok is megtalálhatók.

A Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium egyébként új lakótársat kap az új kormányzati negyedben. A magyar kormány és az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezetének (FAO) megállapodása értelmében a FAO Európai és Közép-ázsiai Regionális Hivatala, valamint közös szolgáltatóközpontja ide költözik. A hivatal 51 országot és az Európai Uniót szolgálja majd ki.

A kormány és a minisztériumok költözködése ma még elméleti kérdés. Az új kormánynegyed felépítésének határideje ugyan továbbra is 2009 közepe, ám ezt nehéz lesz tartani. Legutóbb az építészeti pályázat beadási határidejét kellett meghosszabbítani kilencven nappal. A projektiroda nagyobb merítési lehetőséget remélt a megismételt építészetitender-kiírástól, de egyelőre a pályázati csomagot is kevesebben kérték, mint az első körben. A nemzetközi tender határideje június közepén járt volna le. Görözdi György miniszterelnöki megbízott pedig nem hagyott kétséget afelől, hogy a bírálati szempontok legfontosabbika éppen a határidők tartása. Három hét múltán azonban fontosabb szempontokat is talált a kormánynegyed építése felett őrködő Projekt Monitoring Bizottság, amelynek javaslatára csaknem felére csökkentették a pályázati díjat, illetve 90 nappal meghosszabbították a határidőt. A könnyítések hatása egyelőre várat magára, sőt látszatra még a potenciális pályázók száma is csökkent. Az első felhívásra ugyanis 23 érdeklődő vásárolta meg a tendercsomagot, míg az olcsóbb pályázati anyagot még csak tízen kérték. S akkor még hol van a tervezés, a kivitelezői pályázat, az engedélyeztetési procedúra és maga az építkezés? Megeshet akár az is, hogy mire a negyed felépül, már új kormányfő dönt a miniszterelnöki hivatal helyszínéről.

A Parlamenttel szemben, a Kossuth téren (jobbra) a Földmûvelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium épülete. A jelenlegi tervek szerint ott lesz a kormányfõ hivatala
A Parlamenttel szemben, a Kossuth téren (jobbra) a Földmûvelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium épülete. A jelenlegi tervek szerint ott lesz a kormányfõ hivatala
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.