Rálátni a "hodu utu rea"

Az elmúlt években Fejér megye egyik legkedveltebb turistacélpontjává vált a csókakői vár. Az országos kék túra vonalán fekvő Csókakőn ma már 98 vendégágy várja a falusi turizmus híveit, az önkormányzat pedig hamarosan egy panziót is építtet a vár tövébe.

Fejér megyében ez az egyetlen - igaz, csak romjaiban megmaradt - középkori kővár. Az Árpád-korban a település Székesfehérvár után a második legjelentősebb hatalmi-igazgatási központ volt a térségben, amit elsősorban stratégiai adottságának köszönhetett. A vár tövében húzódó mai 81-es főút korabeli elődje nem más, mint a tihanyi apátság alapítólevelében szereplő Fehérvárra vezető hadi út. ("Feheruuaru rea meneh hodu utu rea".)

A várat a XIII. században a Csák nemzetség kezdte építeni, amelyet azután Károly Róbert királyi birtokként magához vett, majd a Rozgonyi, később pedig a Nádasdy család tulajdonába került. A török hódoltság idején az objektum többször is gazdát cserélt, 1700 táján pedig lakatlanná vált. A gazdátlan vár ráadásul a kalandorok célpontja lett: egy legenda szerint ugyanis a törökök kincseket rejtettek el benne. A kincsvadászok valósággal lerombolták a várfalakat, ám a kövek között nem találtak semmit. A romhalmazból még felhasználható köveket később a környékbeliek hordták szét építőanyagnak.

Az állami tulajdonban lévő ingatlanon utoljára 1961-ben végeztek felújításokat, míg 1995-ben megalakult a Csókakői Várbarátok Társasága, amely a vár teljes rekonstrukcióját tűzte zászlajára. A turisták minden hónap utolsó szombatján saját szemükkel is láthatják, milyen munkát végeznek a környékbeli várbarátok, akik társadalmi munkában vesznek részt a felújításban. Rekonstrukció helyett talán pontosabb lenne várépítésről beszélni: az elmúlt évtizedben több száz köbméter építőkő felhasználásával helyrehozták az életveszélyes kaputorony csonkját, megerősítették és továbbépítették az egykori támfalakat, valamint felhúzták a fellegvár kastélyának egyik felét.

Az egész évben ingyenesen látogatható vár - ahonnan ma is pazar kilátás nyílik a Bakony és a Vértes között húzódó egykor hadi útra - a kiépített autóparkolóból tízperces sétával érhető el. A turistabuszoknak viszont Csókakő központjában kell megállniuk, a szűk utcácskákon ugyanis nem közelíthetik meg a nagy parkolót. A vár tövében egyébként szabadtéri színpadok állnak, amelyek május végétől szeptember elejéig kulturális rendezvényeknek adnak helyet. A programokról és a szálláslehetőségekről a község honlapján (www.csokako.hu), valamint a polgármesteri hivatalban lehet információhoz jutni.

Csókakő elsősorban a bakancsos turisták kedvelt célpontja, mivel a falu az országos kék túra útvonalán fekszik, de a borbarátok is szeretik a móri borvidékhez tartozó települést, ahol jelenleg 124 borospince várja a látogatókat. Újabban az extrém sportok kedvelői is rákaptak Csókakőre: a község északi oldalán található az úgynevezett sziklavár, amely jelenleg Fejér megye egyetlen sziklamászó-kiképzőhelye.

Egyelőre a minőségi szálláshelyeknek még híján van a település. A falusi turizmus kedvelőit viszont már most is 98 vendégágy várja a községben.

Elég bús düledékek
Elég bús düledékek
Top cikkek