Dübörög az SZDSZ

A Szabad Demokraták Szövetségének ügyvivő testülete a hétvégén Móron "lerakta  a párt stratégiájának új alapjait"; az SZDSZ "soha ennyire nem volt  egységes" mint az új stratégia alapjainak kidolgozásakor - mondta a  párt elnöke vasárnapi sajtótájékoztatóján, Móron.


"Ezen a hétvégén egy új SZDSZ, új vezetése kezdte meg közös működését. Másfél nap alatt kellett leraknunk az SZDSZ  stratégiájának új alapjait, (...) a párt (...) soha ennyire nem volt  egységes a stratégia, az új stratégia alapjainak a kidolgozásakor" -  hangsúlyozta Kóka János.

Mint mondta, megszületett egy olyan "stratégiai alapvetés  gyűjtemény", amely alkalmas arra, hogy mindaddig tovább gondolják,  míg "nagyon világosan, minden részletre kiterjedően" nem tudják tisztázni, a párt mitől lesz még sikeresebb.   

"Annak érdekében tesszük ezt, hogy az SZDSZ legyen független, hiteles liberális középpártként, megkerülhetetlen, stabil harmadik  erő" - jelentette ki Kóka János. Mint mondta, a párt vezetői a kormányzati munkával foglalkozva,  megállapították: az utóbbi időben "megtörni látszik" a kormányzati  reformok lendülete.
"Arra van szükség, hogy új lendületet adjunk nekik, rajta kell  tartani a koalíciót a liberális reformok megvalósításának útján" - mondta a politikus.

Tájékoztatása szerint az ügyvivő testület három olyan kérdést jelölt meg számára, amelyeket a kormányfővel folytatott koalíciós egyeztetéseken elsősorban fel kell vetnie.

Az első a fegyelmezettség az állami kiadások, a hiány és az államadósság mérséklésében. Kóka János közlése szerint ennél a kérdésnél döntően a konvergenciaprogram következetes tovább viteléről van szó. Arról, hogy meglegyenek az intézményes garanciái annak, hogy a politika - még ha teljesülnek is a stabilitás időről, időre kitűzött feltételei - ne kezdhessen semmikor sem újra osztogatásba - tette hozzá.

A másik cél, hogy világos menetrendje legyen a szerkezeti  reformoknak: az egészségügyi- és az oktatási reform folytatásának, az önkormányzati reform, az energetikai piacot érintő reform, valamint az adóreform megkezdésének.

A harmadik kérdéskör a közélet tisztaságával kapcsolatos. Az SZDSZ többször, több fórumon megerősítette elkötelezettségét a tisztább közélet, a "közpénzügy" átláthatóságának és a  pártfinanszírozás tisztaságának számonkérésére, s ezt szeretné most jogszabályokban viszontlátni - mondta Kóka János.

Tájékoztatása szerint az ügyvivő testület meghallgatta Fodor Gábor kijelölt környezetvédelmi miniszter beszámolóját, aki világos stratégiával rendelkezik arra, miként lehet erősíteni a környezetvédelem, a fenntarthatóság, a tudatos környezettudatos gondolkodás ügyét a politikában.

Újságírói kérdésre válaszolva Kóka János kifejtette: az SZDSZ szívesen partner abban, hogy akár egyeztesse álláspontját a különböző pártok pártfinanszírozási javaslataival kapcsolatban.

(MTI)

Kóka János
Kóka János
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.