Rádiós harakiri egyenes adásban

Egyenes adásban követett el szakmai öngyilkosságot az egyik legismertebb amerikai rádiós személyiség. Reggeli műsorában egy női kosárlabda-mérkőzés kapcsán Don Imus arról beszélt: a Rutgers Egyetem csapatának tagjai "kócos, dróthajú ribancok" (nappy-headed hos).

Az egyszerre rasszista és szexista kommentárra felfigyeltek a Marylandi Egyetemen működő Fekete Újságírók Országos Szövetségének tagjai, és az egyre hatalmasabbra duzzadó tiltakozáslavina nyolc nap elteltével maga alá temette a 67 éves, több mint négy évtizede rádiózó Imust.

A CBS rádiórészlege előbb kéthetes felfüggesztést tartott megfelelő büntetésnek, de aztán felülvizsgálta a döntést, s végleg levette programjáról Imus reggeli műsorát. Az MSNBC hírtévé, amely a rádióstúdióból képpel sugározta az adást, már korábban törölte a szerződést. Először a fekete jogvédők, például Al Sharpton és Jesse Jackson tiszteletesek kezdték követelni a rádiós megbüntetését, majd a kibontakozó tiltakozás hatására a hirdetők is megvonták reklámjaikat. Az NBC hírigazgatója és az MSNBC vezérigazgatója például stábjaik fekete tagjaival való beszélgetés után döntöttek: a végső érv az volt, hogy az egyik munkatárs megjegyezte, akár az ő lányáról is szó lehetett volna. A rádiós azonnal bocsánatot kért, már másnap elismerte, hogy hibát követett el. Sharpton azonban nem kímélte. Szemtől szembe vitázva felmutatott a mellette álló sudár fekete lányra, és megkérdezte Imust: - Ő akkor egy kócos, dróthajú ribanc lenne? Ő a lányom.

Csütörtök este a rádiós a Rutgers csapatának tagjaival is találkozott, és ismét bocsánatot kért tőlük. Felesége a beszélgetés után bátor, gyönyörű nőknek nevezte a kosarasokat, és azt kérte, hogy férje támogatói hagyják abba a lányokat gyalázó üzenetek küldését. - Ha valaki gyűlöletlevelet akar küldeni, címezze inkább a férjemnek - mondta Deirdra Imus.

A sokkoló kiszólásairól közismert rádiós gyors ellehetetlenítése annak a jele, hogy Amerikában immár nemcsak a jobboldal hívei, hanem a kisebbségek is megtanulták, hogyan lehet nyomást gyakorolni a médiára. Imus mellett hiába hozták fel érvnek, hogy kiállt a feketék jogai mellett, vagy hogy feleségével minden nyáron rákos gyermekeket lát vendégül új-mexikói birtokán. A rádióst karrierje során már többször kirúgták - először azért, mert élőben kiejtette a "pokol" szót -, ám eddig mindig újra tudta kezdeni karrierjét. Most ez egyáltalán nem biztos, mert még az enyhébb szabályozás alá eső közvetlen sugárzású műholdas rádiók sem engedhetik meg maguknak a fekete hallgatóság elvesztését.

Don Imus: lesz még visszaút?
Don Imus: lesz még visszaút?
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.