Pelenkás akció az otthon szülésért

Az utóbbi időben sikeres perek sorával feltűnő Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) vette pártfogásába az otthonszülés legalizálásáért küzdőket. Az orvosi kollégium továbbra is ragaszkodik ahhoz, hogy a babák egészségügyi intézményekben szülessenek.

- Egy sor emberi jogot sért, hogy ma a szülők nem választhatják azt, hogy otthonukban szülessen meg a babájuk. Büntetőeljárások tucatjai folynak a segítő orvosok, bábák és a szülők ellen, miközben Európa több országában ez a lehetőség adott - mondta Dénes Balázs, a Társaság a Szabadságjogokért szervezet vezetője azon a szombati rendezvényen, ahol több százan demonstráltak az alternatív szülés mellett.

A mostani helyzettel az állam sérti a magzatvédelmi kötelességét, mert nem ad segítséget az otthonszülőknek. Az újszülöttek anyakönyveztetése és gyermekorvosi ellátása sok esetben indokolatlanul nehéz, és a segítő szakemberek működésének keretei sem tisztázottak.

- Itt nem a módszer népszerűsítéséről van szó, hanem arról, hogy van egy létező igény, amit tisztességesen ki kell elégíteni - tette hozzá Dénes Balázs.

Az elmúlt években több egészségügyi miniszter is ígéretet tett a helyzet rendezésére, de végül nem történt semmi. A Szülészeti és Nőgyógyászati Szakmai Kollégium szerint ugyanis Magyarországon nem adottak a feltételek az otthonszüléshez: nem áll mindenhol rendelkezésre azonnal kórházi háttér, ha komplikáció adódik.

Magyarországon évente 200-300 gyermek születik előre tervezett módon otthon. Ennél talán többen is lehetnek, de az otthonszüléssel szimpatizáló orvosok, illetve egészségügyi szakemberek titkolják, hogy segítenek ebben az anyáknak.

A Születésház Egyesület, az Alternatal Alapítvány és a Napvilág Születésház szervezésében másodszor megrendezett szombati "pelenkás akción" a TASZ nyilvánosságra hozta Gyurcsány Ferenc miniszterelnöknek írt levelét, amelyben kérik a helyzet rendezését.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.