Tíz nemzeti kincs megannyi titka

Az ember intenzív környezetromboló tevékenysége ellenére számos kiemelkedő természeti érték található az országban. A tíz hazai nemzeti park próbálja ezeket az értékeket őrizni, a bemutathatókhoz pedig elvezetik a turistákat.

Az Aggteleki Nemzeti Park legismertebb látványossága a Baradla. A tavaly 140 ezer látogatót fogadó barlangban magasodik az ország legnagyobb álló cseppköve, a Csillagvizsgáló és itt van a legnagyobb csarnok, az Óriások terme is. Barlangokban egyébként bővelkedik ez a karsztos terület, mintegy háromszáz kisebb-nagyobb természetes föld alatti járatot ismernek a szakemberek. A nemzeti park felszíni világa is izgalmas. Legféltettebb növénye a tornai vértő, illetve itt él az egyetlen hazánkban is költő fajdféle, a császármadár. A kétéltűek közül a legismertebb a nemzeti park címerállata, a foltos szalamandra. (A nemzeti park új szolgáltatása: a február 1-jétől indított Egészségmegőrző barlangtúracsomag keretében a vendégek naponta többször vehetnek részt az aggteleki rövid túrákon, illetve a vörös-tói túrákon is.)

A közeli Bükki Nemzeti Park egyik legkedveltebb kirándulóhelye, a szilvásváradi Szalajka-völgy. Kerékpárral is fel lehet keresni a pisztrángos tavakat, a vadasparkot, az Erdei Múzeumot, a Szikla-forrást, az Erdei Szabadtéri Múzeumot, a Fátyol-vízesést, illetve érdemes felgyalogolni az istállós-kői ősemberbarlanghoz. Egy másik látványosság, Lillafüred, a Garadna és a Szinva völgyének találkozásánál, a Hámori-tó partján fekszik. A Palotaszálló közelében nyílik az Anna-barlang bejárata, mely csodálatos mésztufa-képződményeivel egyedülálló az országban. A nemzeti park ugyancsak bővelkedik barlangokban, illetve idetartozik a világörökségi listán szereplő Hollókő is.

Az ország elsőként - 1973-ban - alapított nemzeti parkja, a hortobágyi is a világörökségi listára került. Az európai jelentőségű madárvonulási központ híres daruvonulása Hortobágy egyik leglátványosabb és legemlékezetesebb élménye. Régóta várt fejlesztésként a nemzeti park bemutató épülete hamarosan megnyitja kapuit.

Az éppen tíz éve alapított Körös-Maros Nemzeti Park kiemelt feladata az erdélyi hérics és a bókoló zsálya állományainak fenntartása, amelyek hazánkban csak itt találhatóak. A parkhoz tartozó Dévaványa legismertebb élőlénye a túzok. A kardoskúti Fehér-tó hazánk legértékesebb természetvédelmi területeinek egyike. A park felügyeli a szarvasi arborétumot is.

Az 1975-ben alapított Kiskunsági Nemzeti Park hazánk második nemzeti parkja. Ez a táj is az ember és a természet sok száz éves együttélésének emlékeit őrzi. A nemzeti park értékes területeket foglal magába: a Duna-völgy szikes pusztáit, tavait, a Duna-Tisza közi Hátság homokbuckáit, mocsarait, az Alsó-Tisza-vidék holtágait és ártéri erdeit. Külön ki kell emelni az izsáki Kolon-tó mocsárvilágát, az orgoványi rétek madarait, Bugacot, a pusztaszeri és a mártélyi tájvédelmi körzetet.

A Duna-Ipoly Nemzeti Park unikális botanikai értéke a magyarföldi husáng. Az Ipoly-völgy ártéri rétjeinek dekoratív növénye a réti iszalag. Az élőhelyek sokféleségének köszönhetően állatvilága is rendkívül öszszetett, sok ritka. veszélyeztetett faj állománya él itt. A nemzeti park területén előforduló védett és fokozottan védett fajok száma meghaladja a 700-at.

A park a bakancsos turistákat várja. Népszerű helyszín a Dunakanyar és a Börzsöny, de az Ipoly menti kistelepülések is hangulatosak. A térségben járva gyakran hallhatunk még német vagy szlovák beszédet. Tájházakban, múzeumokban ismerhetjük meg e nemzetiségek kultúráját.

Délen, a Duna-Dráva Nemzeti Park legismertebb attrakciója a Gemenc. Ez az ország legnagyobb, zömében erdő borította ártere, amely még őrzi a folyószabályozások előtti állapotokat. Jelentős értéket képvisel a Béda-Karapancsa nevű rész ligeterdeivel, mocsárrétekkel, nedves legelőivel. Kedvelt kirándulóhely a barcsi borókás, a Szársomlyó, a zselici tájvédelmi körzet, illetve az utóbbi időben egyre többen választják a csónakázást a Dunán és a Dráván.

Február elsejétől megszüntették az Őrségi Nemzeti Park Igazgatóságát, feladatait a Fertő-Hansági vette át. A nemzeti park és az értékek természetesen maradtak. Az Őrség igazi kultúrtáj, megannyi érdekességgel és látnivalóval - Szalafő, Őriszentpéter és a többi. Látni kell a Rábát és árterét, nem kerülhetjük ki a bükkös, szelídgesztenyés kőszegi tájvédelmi körzetet sem. A szintén világörökségi listás Fertő és partvidéke elképesztő mennyiségű madár lakóhelye. Izgalmas kirándulóhelyekkel szolgál a soproni és a szigetközi tájvédelmi körzet.

Csodálatos a látvány a Szabó-hegyrõl Kõszegre
Csodálatos a látvány a Szabó-hegyrõl Kõszegre
Top cikkek