Még fogyaszt is a rendszeres reggeli

Az európaiak egyharmada nem reggelezik naponta, ám ez a csoport hajlamosabb az elhízásra, s nagy részük egyébként sem bírja ki éhesen az ebédig.

“Nincs időm”, “nem vagyok reggel éhes”, “fogyókúrázom” – ezek a szokványos válaszok, ha megkérdezik: miért nem reggelizünk. - Holott a reggeli a nap legfontosabb étkezése: az éjszakai alvás után ellátja az agyat és a testet a megfelelő tápanyagokkal. Felmérésünkből viszont az derül ki: az európaiak egyharmada nem reggelizik rendszeresen – mondta Brüsszelben Phil Ruebotham, a Müzligyártók Európai Szövetségének (CEEREAL) elnöke.

A több mint ezer válaszadó megkérdezéséből összeállt adatokból kiviláglik: a reggelit kihagyók fele esetenként, további negyede pedig soha nem húzza ki az éhségérzetével ebédig. Ők azonban hajlamosabbak az elhízásra is – ezt már nem a felmérés, hanem a tudomány állítja. Sandrine Bertrais, a párizsi Táplálkozástudományi Intézet (ISTNA) munkatársa kutatótársaival közös tanulmányában kimutatta: a zabpelyhet, müzlit nagymértékben fogyasztók testtömeg-indexe (BMI) alacsonyabb azokénál, akik nem esznek gabonaneműket. Kutatók azt is rögzítették: a zsírban, cukorban, sóban szegény, ám a hasznos tápanyagokban gazdag müzlit fogyasztók szervezetében jóval több fehérje, D-, A-, E-, és C-vitamin, magnézium található a többi közt. Kérdésünkre Paul Fitzsimmons, az egyik nagy gyártó, a Kellogg’s európai kommunikációs igazgatója azt bizonygatta: a gyerekeknek készített édes müzlik, csokoládéízesítésű pelyhek cukortartalma jóval alacsonyabb, mintha az adott mennyiséget lekváros kenyérrel, édes péksüteménnyel pótolnák. A reggeliző gyerekek koncentrálóképességét jobbnak találták az iskolában.

A reggeliző európaiak 34 százaléka eszik főleg müzlit, 29 százaléka pirítóst, péksüteményt, 18 százaléka gyümölcsöt és/vagy joghurtot, 7 százaléka felvágottat, sajtot. A CEEREAL mindenesetre a következő, napi kalóriaszükségletünk ötödét (404 Kcal) fedező reggeliösszeállítást ajánlja: 1 csésze tea, 40 gramm müzli, 125 milliliter félzsíros tej, 1 joghurt, 1 pohár gyümölcslé. Lapunk kérdésére – miért nem kínálnak müzlit az európai repülőjáratokon? – az iparág Brüsszelbe jött képviselői csak találgatni tudtak: a nyomáskülönbség (?), esetleg a tej tárolásával kapcsolatos gondok magyarázhatják. Bort mindenesetre minden további nélkül lehet kérni a hajnalban induló gépeken is…

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.