Inter-mezzo

Kétszázezernél több budapesti háztartásban nem lesz fogható április 1-jétől a komolyzenét, dzsesszt és világzenét sugárzó Mezzo zenei televízió: a UPC kábelszolgáltató kiveszi programcsomagjából, hogy helyet szorítson az AXN sorozatcsatornának. A UPC szóvivője, Szűcs László a Quart.hu-nak azt mondta, hogy a probléma fő oka az, hogy a jelenlegi technológiával az analóg hálózaton csupán korlátozott számú műsort lehet szolgáltatni, és az UPC már elérte a maximális kapacitást. Új adót csak akkor tudnak felvenni, ha egy másikat kivesznek a csatornakiosztásból. Itt viszont nem lehet jó döntést hozni, hiszen akármit hagynak el, akkor az adott téma rajongói, vagy éppen a csatorna nyelvét beszélő kisebbség és a nyelvtanulók tiltakozni fognak.

A döntést nem a nézettség, hanem egy ún. affinitásvizsgálat alapján hozzák meg - derült ki. Ez úgy zajlik, hogy az UPC előfizetői közül 1200 háztartásban kitöltetnek egy kérdőívet, melyen nemcsak az a kérdés szerepel, hogy miket szoktak nézni, hanem az is, hogy melyik az a tíz adó, amelyhez feltétlenül ragaszkodnak, melyek azok, amik nem hiányoznának. A vizsgálat alapján minden csatorna kap egy pontszámot, és a legkevesebb pontot elérőt veszik ki a kínálatból. Ez Budapesten, több mint kétszázezer háztartásban, a Mezzo.

Szűcs két dologgal indokolta a döntést. Az egyik az, hogy az UPC "tömeges szolgáltató", amelynek az előfizetői minél nagyobb rétegét kell kiszolgálnia. A másik az, és ez a meglepetés, hogy a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) is arra szorítja rá őket, hogy a többség igényeinek megfelelően döntsenek minden ilyen ügyben.

Mihálovits András, a Gazdasági Versenyhivatal sajtókapcsolatokért felelős munkatársa azt mondta, hogy a törvény szerint a kábelszolgáltatók jogosultak maguk összeállítani a programcsomagokat. A hivatalos ajánlás pusztán annyi, hogy érdemi döntések (díjemelés, a csatornakiosztás változása) előtt a szolgáltatónak lehetőséget kell adnia előfizetőinek arra, hogy véleményt nyilvánítsanak. Ahhoz, hogy jogilag kötelező legyen egy bizonyos változtatást visszavonni, arra van szükség, hogy az előfizetők 50 százaléka tiltakozzon ellene.

A döntés megváltoztatása valószínűtlen, mert a Mezzóval, illetve az AXN-nel kötött szerződést már módosította a UPC. A Mezzo francia nyelvű csatorna, amelynek itteni sorsával a Francia Intézet is foglalkozni kíván.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.