Újabb vádemelés a brókerperben

Különösen nagy értékre, folytatólagosan elkövetett sikkasztás miatt emelt vádat a Fővárosi Főügyészség kedden Dunai György ellen. A Betonút Rt. tulajdonosának magánszámlájára Kulcsár Attila - több részletben - 168,5 millió forintot utalt.

Huszonnégyre emelkedett a Fővárosi Bíróság előtt tavaly május óta zajló brókerper vádlottjainak a száma, miután a Fővárosi Főügyészség kedden vádat emelt Dunai György, a Betonút Rt. tulajdonosa ellen. Morvai Attila, a főügyészség szóvivője a Népszabadságnak azt mondta: az ügyészség kezdeményezte, hogy a bíróság Dunai ügyét egyesítse a folyamatban lévő perrel.

Dunai ellen a brókerügy nyomozásának befejezése után kezdett vizsgálódni a Nemzeti Nyomozó Iroda, miután a K & H Bank panasszal élt az ügyészségen, amiért szerinte a Kulcsár Attila és társai ellen indított eljárás keretében a nyomozó hatóságok nem minden "érintett" felelősségét vizsgálták.

A Fővárosi Főügyészség vádirata szerint a 1993 novembere és 2004 áprilisa között Kulcsár Attila több részletben 168,5 millió forintot utalt át Dunai magánbankszámlájára. Ehhez a Britton off shore cégnek a K & H-nál, és a Mondtrade Ltd.-nek a londoni Barclay's Bankban lévő számláját használta. A szóban forgó összeg Dunai cégének, a Betonút Rt.-nek a K & H Equities Rt.-nél elhelyezett befektetése extrahozamából származott.

Kulcsár Attila vallomása szerint ő és Garamszegi Gábor (a Betonút vezérigazgató-helyettese) állapodtak meg arról, hogy a bróker a Betonút befektetésének hozamát fele részben a cég számlájára, fele részben pedig "kerülő úton" magánbankszámlákra utalja. Erről a megállapodásról Dunai is tudott. Az egyezség szerint a magánszámlákra utalandó öszszeget a következőképen osztották el: felét (72:28 százalékos arányban) Dunai és Garamszegi, a másik felét 40:40:20 százalékos megosztásban Kulcsár, Rejtő E. Tibor, a K & H Bank akkori vezérigazgatója és Kelemen László ügyvéd kapta volna. (A nyomozás adatai szerint Rejtő E. és Kelemen végül nem kapott a pénzből.)

Az ügyészség Kulcsár vallomása, valamint a nyomozás során lefoglalt dokumentumok (Kulcsár hozamkimutatásai, és a bankközi átutalások alapján) bizonyíthatónak látja Dunai bűnösségét. (F. Gy. A.)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.