Birtok pezsgőfürdővel és juhokkal

Új arcot kapott a Bonyhád határában álló egykori Weber-kúria épületegyüttese. A Tolna megyei város egyik fennsíkját uraló, földszintes kastély eredetileg a Perczel családé volt. A klasszicista stílusjegyeket magán viselő épület a XIX. század utolsó harmadában nyerte el végső formáját.

Az 1880-as években vette meg a kúriát a Perczelektől a számos vállalkozással bíró, mecseknádasdi Weber família. A második világháború után államosították a kastélyt és az azt övező területet, az ingatlanba a helyi téesz költözött. A rendszerváltás idejére a kúria és környéke egyre romosabbá vált, az épületek némelyikében hajléktalanok ütöttek tanyát.

Az ezredfordulón Deli László bonyhádi vállalkozó megvásárolta az öthektáros területet és a rajta lévő ötezer négyzetméternyi épületkomplexumot, és hozzáfogott, hogy wellnessközpontot építsen a Weber-kúriából. A munkálatok ebben a hónapban fejeződnek be. A középfokú építőipari végzettséggel rendelkező Deli László eddig már több száz lakást megépített, ám ez a munka alaposan próbára tette szaktudását. A kúria és környéke - többek között leromlott állapota miatt - nem élvezett műemléki védettséget, az új tulajdonos azonban úgy akarta felújítani, hogy a birtok nyerje vissza régi eleganciáját, ugyanakkor feleljen meg a mai idegenforgalmi elvárásoknak.

Úgy tűnik, a cél megvalósult. Mostantól a kúriában és az egykori cselédlakásokból kialakított apartmanházakban összesen ötvenöten pihenhetnek. A szobákat és a lakosztályokat részben antik bútorokkal rendezték be, így van például barokk, empire, biedermeier, provence-i és kínai szoba, illetve apartman. Az uradalom szeszfőzdéje teraszos étteremmé alakult, a magtárakban szauna, fitneszterem, biliárdszalon és szivarszoba, valamint konferenciatermek kaptak helyet. A birtok mosókonyháját kápolnává építették át - a színes ablakos, kupolás, kicsi templomban esküvőt és keresztelőt tarthatnak majd. Az istállókat lovardává alakították. A lovasport iránt érdeklődőket szívesen várják. Az új bonyhádi wellness-központnak van játszótere, két szabadtéri medencéje, pezsgőfürdője. A birtokon van vadaspark, ahol őshonos juhokat és kecskéket is tartanak.

A fenti beruházás több mint egymilliárd forintba került - tudtuk meg Deli Lászlótól. Sok szakember szerint a Weber-kúria átalakításával a beruházó komoly rizikót vállalt. Ezt ő sem vitatja, hisz a bonyhádi dombokon egy zöldmezős idegenforgalmi beruházás valósult meg, s köztudott, hogy egy tradíció nélküli, ugyanakkor a jól fizető vendégek számára létesített, turisztikai célpontot bevezetni a piacra nem könnyű feladat. Hogy ez a kockázatvállalás mennyire volt megalapozott, az a következő években derül majd ki.

Így néz ki ma a kúria és környezete
Így néz ki ma a kúria és környezete
Top cikkek