Szakítás Kádár Jánossal és a Köztársaság térrel

Az MSZP kongresszusa múlt idejű fordulatot hozott: a párt új elnöke, Gyurcsány Ferenc felmondott minden lehetséges folytonosságot a Kádár-rendszerrel. Nem is volt hajlandó beköltözni a Köztáraság térre. Vitányi Iván, a párt doyenje mélységesen egyetért vele, Horn Gyula azonban óvatosságra intette.

Áldozatokra emlékezni mindig szívszorító. Olyan áldozatokra, akiket az úgynevezett társadalmi igazságosság nevében öltek meg, különösen az - mondta tegnap Szili Katalin az Országgyűlésben a kommunista diktatúrák áldozatainak február 25-i emléknapja alkalmából elmondott beszédében. A házelnök kiemelte, hogy "a kommunizmus, miközben földi mennyországot ígért, valójában a világ számos táján az e világi poklot teremtette meg, áldozataitól nem csupán életüket, de gyakran hitüket is elrabolta". Mint mondta, az Országgyűlés képviselőit a nemzet, a magyar nép hatalmazta fel arra, hogy a parlamentarizmus minden lehetséges eszközével őrködjön a demokrácia felett. A rendszerváltás minden pártja egyetértett azzal, hogy egyszer és mindenkorra szakítunk a magyar múlt legsötétebb árnyaival, a szélsőséges diktatúrákkal - hangsúlyozta a házelnök, majd hozzátette: közjogilag ez megtörtént az új köztársaság kikiáltásával és az első demokratikus választás kiírásával.

Ahogy Szili Katalin éles határvonalat húzott a rendszerváltás és a diktatúrák között, ugyanezt tette az MSZP új elnöke is. Gyurcsány Ferenc a párt szombati, őt az elnöki posztra emelő kongresszusán a "modern baloldalt" szigetelte el a Kádár-rendszertől. A miniszterelnök már a február elején, a Népszabadságban megjelentetett Szembenézés című tanulmányában is azt írta, hogy ő Nagy Imre örökösének érzi magát (bár látja minden hibáját), a Kádár-rendszerrel viszont nem tud közösséget vállalni.

Ennek szimbólumaként hétfőn a kormányfő-pártelnök már nem az MSZP régóta (és egyelőre továbbra is) használt Köztársaság téri székházában, hanem abban a Vérmező utcai irodaházban tartotta meg első pártelnöki sajtótájékoztatóját, ahol a párt addig bérel két emeletet, amíg az új István utcai központjuk föl nem épül.

Valójában nem csak szimbólumokról van szó: nem véletlen, hogy az MSZP hét végi, kétnapos kongresszusán Horn Gyula intelemmel fordult Gyurcsány felé: "Feri, hagyjátok már abba a Kádárral kapcsolatos nyilatkozatokat. Kell újabb front? Nincs elég?" A volt pártelnök-miniszterelnök ezt talán nem is csak érzelmi kérdésként fogja föl. Az MSZP ugyanis nyitni akar a fiatalok és a középső korosztály felé, de bázisának jelentős része még most is a nyugdíjasokból áll.

Két hét múlva már az ideiglenes Vérmező utcai irodaházból folytatják a munkát az MSZP politikai vezetői, munkatársaik, a politikai elemzésben részt vevők, illetve a tagozatok és platformok vezetői. (Az 1200 négyzetméteres terület bérleti díja 10 euró/négyzetméter.) A régi, Köztársaság téri székházban egyelőre a párt ügyfélszolgálata, informatikai rendszere, valamint a könyvelés "tart ki". Az új, István utcai főhadiszállásukat 2008 végén, 2009 elején foglalhatják el a szocialisták. Gyurcsány Ferenc nem csak a Kádár-rendszerrel való szakítással indokolta az ideiglenes székházat. Utalt arra, hogy a Vérmező utca a kivégzett jakobinusokról kapta a nevét. - A magyar jakobinusok, Martinovics Ignác és társai nemcsak gond nélkül vállalható gyökeret jelentenek a demokratikus baloldal számára, hanem figyelmeztetnek is arra a feladatra, hogy egy a cél: felemelni a nemzetet - mondta.

Új bérlõk a Vérmezõ utcában
Új bérlõk a Vérmezõ utcában
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.