Meghirdette a sztrájkot az egységes közszolgálati sztrájkbizottság

Kétórás általános közszolgálati figyelmeztető sztrájkot hirdetett február 21-ére az egységes közszolgálati sztrájkbizottság - jelentette be csütörtöki sajtótájékoztatóján Szabó Endre, a Szakszervezetek Együttműködési Fórumának elnöke. Herczog László, a Szociális és Munkaügyi Minisztérium szakállamtitkára kifejtette: a béreket nem a kormány dönti el, hanem a munkáltató.

Mint mondta, a sztrájkfelhívást azt követően tették közzé, hogy a szerdai tárgyaláson sem sikerült megállapodni a kormány  képviselőivel a közszolgálati szféra ez évi béremeléséről.

Szabó Endre közölte, hogy 750-800 ezer embert érint a felhívásuk, és reményei szerint "jelentős kör" fogja vállalni a  részvételt a sztrájkban.

A szakszervezeti vezető szerint a sztrájkfelhívás által  érintettek többek között az egészségügyben, az oktatásügyben, a közigazgatásban, a szociális, valamint a kulturális intézményekben dolgoznak.
Szabó Endre elmondta, hogy a rendszerváltozás óta ez az első  alkalom, amikor a közszolgálatban munkavállalókat képviselő  szakszervezetek közös sztrájkbizottságot alakítottak. Emlékeztetett  rá, hogy december 6-a - a tárgyalások kezdete - óta nem sikerült  megállapodni a közszféra 2007. évi béremeléséről.

 Már akkor  bejelentették, hogy ha január 31-ig nem születik megállapodás,  február 21-ére sztrájkot hirdetnek.
Megjegyezte: a sztrájkfelhívás nem jelenti a tárgyalások  befejezését. Az intenzívebbé váló tárgyalásokat már pénteken  folytatják szakértői szinten, majd a jövő héten szerdán a  sztrájkbizottság tovább egyeztet a kormányzat képviselőivel. Február  15-én nagygyűlést tartanak, hogy "motiválják" a dolgozókat a  sztrájkra. Hozzátette: a sztrájk elmarad, ha február 20-án délig  sikerül megállapodni. 

Herczog László, a Szociális és Munkaügyi Minisztérium (SzMM)  szakállamtitkára reagálásában hangsúlyozta: a kormány folytatni  fogja a tárgyalásokat. Ugyanakkor megjegyezte: a béreket nem a  kormány dönti el, hanem a munkáltató. Hozzáfűzte: ezzel nem azt  akarja állítani, hogy a munkáltatók "abszolút szabadsággal"  rendelkeznek, mivel a helyi önkormányzatok döntése, illetve a  költségvetés behatárolja döntésüket.

"Akárhány százalékról is állapodnak meg, az még nem jelent  garanciát a közszolgálati dolgozók számára" - fogalmazott a  szakállamtitkár, hozzátéve, a "bértáblában tett emelés bizonyos  garanciát jelent, de nem mindenki számára".

Mint mondta, ez "igen bonyolult rendszer", ezért javasolta a  kormány, hogy nem csak az illetménytábla módosításában kell  gondolkodni, hanem valamennyi keresetelemről, így a jutalmakról, az egyszerű kifizetésékről, valamint a 13. havi jutatásról is.

(MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.