Lengyel püspökök az ügynökmúlt feltárásáért

Lengyelország katolikus püspökei síkraszállnak az egyházi méltóságok kommunista ügynökmúltjának maradéktalan feltárásáért - tűnik ki egy pásztorlevélből, amelyet a vasárnapi mise alkalmából a 38 milliós ország valamennyi katolikus templomában felolvastak.

"A (katolikus) egyház nem fél az igazságtól, még ha súlyos, szégyenletes igazságról van is szó, amely esetenként fájdalmat okoz" - áll a pásztorlevélben. A levél "drámai fejleménynek" nevezi Stanislaw Wielgus kinevezett varsói érsek múlt vasárnapi lemondását, egyúttal elismerését fejezi ki a lépésért a főpapnak.

"Nem tisztünk ítéletet mondani egy emberről és testvérünkről, aki sok éven át hűen szolgálta az egyházat" - szögezik le a püspökök. Wielgus heteken át tagadta, hogy együttműködött volna a kommunista rendszer titkosszolgálatával. Lemondani azután kényszerült, hogy a nem szeplőtelen múltjára vonatkozó dokumentumokat két - történészekből, illetve egyházi személyekből álló - bizottság is hitelesnek találta. A pásztorlevél rámutat: a lengyel katolikus egyházra "nem csak az igazság keresésének feladata vár, de az is, hogy kivegye részét a társadalmi megbékélés" előmozdításából.
(MTI/dpa)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.