"Azt gyűlölik, attól félnek, amit mi kereszténynek hiszünk"

Orbán Viktor óva inti a jobboldalt attól, hogy bírálja az egyházakat. A pártelnök egy könyvbemutatón úgy vélte, hogy a Fidesz fölénye a tettek mögött meglévő igazságban mutatkozik meg.

Aki kérdezett: Halász Zsuzsa, a KDNP szóvivője. Aki válaszolt: Balog Zoltán (jelenleg szolgálaton kívüli) református lelkész, a Fidesz képviselője, a parlament emberi jogi bizottságának elnöke. Kettejük beszélgetéséből Mélység és magasság címmel könyv született, amelynek bemutatóját tegnap tartották Budapesten, a Hold utcai, csordultig telt református templomban. A rendezvény két illusztris vendége Szabó István református püspök és Orbán Viktor, a Fidesz elnöke volt.

Ez nem politikai esemény, annak ellenére sem, hogy egy pártelnök és egy püspök is jelen van - a beköszöntőben elhangzott közlést tapssal vegyes nevetés fogadta, majd Szabó püspök következett. A személyes élmények felidézésén és a könyv méltatásán túl néhány paradoxonra is felhívta a figyelmet. Az egyik ilyen, hogy a református egyház közéleti szerepre neveli lelkészeit, miközben nem engedélyezi, hogy lelkészként politikusok lehessenek.

Orbán Viktor a hithez fűződő viszonyáról beszélt. A hit isteni kegyelem, de a keresztény (protestáns szóhasználatban: keresztyén) életbe vagy beleszületik az ember, vagy megküzd érte, utat vág hozzá - mondta. A kereszténységnek soha nem az a célja, hogy Pilátusként őrizzük tisztára mosott kezünket, hanem az, hogy tudjuk, hol lehet megmosakodni, ha mocskosak leszünk - idézett egy gondolatot a könyvből.

1998-ban, amikor a Fidesz megnyerte a választásokat, az első parlamenti napon a frakció egy része innen, a Hold utcából vonult át az Országházba. Az akkori istentiszteletet Balog Zoltán ezekkel a szavakkal zárta: "A keresztény ember szabad. Szabad a politikában. Szabad akkor is, ha miniszterelnök. Szabad akkor, ha egyetlen mindenek feletti kötelék köti: Isten tulajdona Jézus Krisztus által."

Ennek felelevenítése után Orbán Viktor hangsúlyozta, hogy a lelkészeknek kötelességük kritizálni saját egyházukat, de a pártokat, különösképpen a jobboldalt óva inti az egyházak bírálatától.

A Fidesz elnöke, úgy látszik, csatát vív hajdani liberális énjével. Erre utal, hogy a könyv általa legértékesebbnek minősített megállapítása így szól: "Könynyű úgy liberálisnak lenni, ha az ember azt képzeli, hogy nincs igazság, vagy pedig, hogy az igazság relatív, hogy annyiféle igazság létezik, ahány ember. De ha ezt az ember túl olcsó megoldásnak tekinti ennek a világnak a magyarázatára, akkor mindent megtesz, hogy az ő igazságát, ami az igazság, a közösség elfogadja."

Mért gyűlölnek bennünket ennyire? - tette fel a kérdést a pártelnök, aki szerint valójában azt gyűlölik és attól félnek, amit ők (mármint Orbánék) kereszténynek, magyarnak és nemzetinek hisznek. Függetlenül attól, hogy ez - állította - nem ad okot gyűlöletre. Először megkérdőjelezik identitásunkat, aztán kétségbe vonják meggyőződésünket, végül megbélyegeznek - vázolta Orbán Viktor, milyen módszereket vél felfedezni a Fidesz elleni támadások hátterében. Szavaiból kiderült: úgy érzi, hogy a Fidesz fölénye nem a médiában, az anyagiakban, a kiépült hálózatokban mutatkozik meg, hanem a tetteiben lévő igazságban.

Orbán eltávolodott hajdani liberális énjétõl
Orbán eltávolodott hajdani liberális énjétõl
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.