Maradhat az EU-ban a GMO-k tilalma

Minősített többséggel utasították el hétfőn az EU-tagállamok azt az európai bizottsági javaslatot, amely két (genetikailag módosított) kukoricavonal tilalmának feloldására kötelezte volna Ausztriát.

Ez hazánk számára is precedensértékű lépés, mivel azt jelenti: az EU tanácsa a Kereskedelmi Világszervezettel (WTO) is dacolva vállalja a GMO-tilalmakat. A tilalom – amellyel csak négy GMO-barát ország, a svédek, a britek, a csehek és a hollandok szálltak szembe - végleges lehet. Mint Barbara Helfferich bizottsági szóvivő elmondta, Brüsszel (amelynek tartania kell majd a hátát a WTO előtt) mérlegeli a továbblépés lehetőségét. A WTO nemrég kimondta, hogy az EU négyéves moratóriuma a GMO-kra megsértette a szabadkereskedelem szabályait. Egyes uniós tagállamok – élükön éppen az osztrákokkal és a magyarokkal – továbbra is szkeptikusak a génkezelt élelmiszerekkel szemben.


Az EU környezetvédelmi tanácsa hazai kérdésre ezúttal ismét elhalasztotta a Monsanto egyik, MON810-es kukoricavonalának magyar tilalmával kapcsolatos szavazást. A hazai szakemberek úgy ítélték meg, hogy érdemes további szakértői érveket gyűjteni, ám Persányi Miklós a tanácsülés után miniszter azt mondta: az osztrákokról hozott döntés erősítette a magyar pozíciót a várhatóan februári szavazás előtt. – Nem a WTO-nak kellene eldöntenie, hogy mit együnk vagy mit termeljenek a gazdáink – nyilatkozta A Föld Barátai környezetvédő szervezet nevében Helen Holder.

Brüsszel

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.