Valódi valuta fantomvevőknek

Pénzmosással kapcsolatos bejelentési kötelezettség elmulasztása bűntettének gyanújával nyomoz a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) gazdaságvédelmi főosztálya három szíriai és három magyar állampolgár ellen. A gyanúsítottak tavaly augusztus elseje óta mintegy 1,2 milliárd forintot váltottak engedély nélkül valutára.

A két szír ügyvezető által irányított kft.-nél tartott házkutatás során a nyomozók lefoglaltak 458, úgynevezett valutaváltást igazoló lapot, valamint 56 videokazettát, amelyeken - elvileg - az egyes valutaügyleteket rögzítették. A felvételeken látható tranzakciók sorrendje és időpontja azonban nem egyezett a nyilvántartással, néhány felvételen pedig látszott, hogy a pénztárosok olykor zsebből szolgálták ki a vevőket.

Amikor a valutalapokon feltüntetett adatokat összevetették az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium adatfeldolgozó hivatalának nyilvántartásával, kiderült, hogy a valutaváltók 272 nem létező személynek is adtak el valutát. A videofelvételek megtekintésekor bebizonyosodott: a vállalkozás ügyvezetői és négy munkatársuk (három magyar és egy szíriai állampolgár) lényegesen több bizonylatot töltöttek ki, mint ahány vásárlónak valutát váltottak.

A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének nyilvántartása szerint a kft. valutaváltási jogosultsága 2005. augusztus elsején megszűnt, azaz attól a naptól jogosulatlanul végzett pénzügyi szolgáltatói tevékenységet.

A Nemzeti Nyomozó Iroda pénzmosással kapcsolatos bejelentési kötelezettség elmulasztása és magánokirat-hamisítás vétségének gyanúsítottjaiként hallgatta ki a kft. pénztárosait. A vállalkozás szír ügyvezetője ellen 447 rendbeli, pénzmosással kapcsolatos bejelentési kötelezettség elmulasztása, valamint egyrendbeli, folytatólagosan elkövetett jogosulatlan pénzügyi tevékenység bűntettének gyanújával indult eljárás.

Papp Csaba, az NNI gazdaságvédelmi főosztályvezetője a Népszabadságnak elmondta: az elmúlt hónapokban több hasonló ügyben nyomoztak, néhány esetben pedig vádemelési javaslattal már le is zárták a nyomozást. Különböző bejelentések és saját felderítései alapján azonban a rendőrség mindig újabb és újabb, a mostanihoz hasonló ügyekre bukkan.

A fiktív vásárlók nevében lebonyolított pénzügyi műveletek hátterében általában valamilyen bűncselekményből (beleértve a közönséges adócsalást is) származó jövedelmek legalizálása húzódik meg. A rendőrségnek azonban nem minden esetben sikerül kiderítenie, hogy milyen pénzeket mostak tisztára a jogellenesen működő pénzváltókon keresztül.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.