Befolyásos fővárosi emberek

A tegnap főpolgármester-helyettesé megválasztott Hagyó Miklós, mondják, erősen kötődik Leisztinger Tamás milliárdos nagyvállalkozóhoz. Az ellenzék legalábbis így könyveli őt el.


Az azonban szinte bizonyosra vehető, hogy Leisztinger célba vette a fővárost - annak ellenére is, hogy csak nagyon kevesen ismerik őt személyesen, de akik ismerik, azok kulcspozícióban vannak.

A legnagyobb vihart most az kavarja, hogy Leisztinger - állítja az ellenzék - aggályos módon fejleszti a Kopaszi-gát és a Lágymányosi-öböl térségét. Az üzletember érdekeltségébe tartozó beruházást több tízmilliárd - de akadnak, akik százmilliárd - forint értékűre becsülik, a vízi szórakoztató központot, kulturális létesítményeket, valamint lakó- és irodanegyedet magába foglaló projekt pedig egyike a Budapesten jelenleg zajló öt legnagyobb ingatlanfejlesztésnek. Bár a kormányzati negyed helyszínének megválasztásakor végül nem került a legjobb három közé a Kopaszi-gát környéke, Leisztinger így sem kötött rossz üzletet a XI. kerületi önkormányzattal.

Az MSZP-közelinek mondott nagyvállalkozó eközben fővárosi kapcsolatrendszerét is sikerrel építi. A Kopaszi-gáti fejlesztés kapcsán az üzletember közvetett érdekeltségébe tartozó cég azzal a kerülettel üzletel, amelynek vezető politikusai a fővárosban is jelentős befolyással bírnak. Újbuda polgármestere, Molnár Gyula, a párt budapesti elnöke, a frakcióvezetést csak nemrégiben adta át Steiner Pálnak, és továbbra is tagja a városházi frakciónak. Lakos Imre, Újbuda alpolgármestere is fővárosi képviselő, emellett az SZDSZ fővárosi elnöke.

- Nem lennék meglepve, ha Leisztinger Tamás - az érdekeltségi körébe tartozó cégeken keresztül - több más budapesti ingatlanfejlesztésben is felbukkanna a jövőben. Különösen azért, mert vélhetően jó rálátással bír majd a főváros ügyeire a pénzügyi és közbeszerzési bizottságon keresztül, amelynek az MSZP-s Tüttő Kata az elnöke - mondta lapunknak Schneller Domonkos XI. kerületi és fővárosi fideszes képviselő.

A 26 éves Tüttő Katát - aki a főváros mellett a XII. kerületben is tevékenykedik - nemrégiben a városháza egyik legfajsúlyosabb bizottsága, az összevont pénzügyi és közbeszerzési testület élére választotta meg a Fővárosi Közgyűlés a kormánypárti többség javaslatára. Az ellenzék aggályosnak tartja, hogy a testület élére Leisztinger Tamás élettársa került.

Tüttő Kata ezzel kapcsolatban lapunknak azt hangsúlyozta: az üzletember és a főváros között semmilyen szerződéses kapcsolat nincs, az ő elnöki kinevezését élettársa miatt aggályosnak tartó ellenzéki vádakat megalapozatlanoknak és légből kapottaknak tartja, és kikéri magának. Nyomatékosította: őt képviselői esküje vezérli, a bizottság elnökeként pedig mindenkor a főváros érdekeit tartja szem előtt.

Kettejük között a párton belül két éve létrehozott, az utóbbi időben azonban magáról ritkán hallató Mozaik-klub, a feltörekvő fiatal szocialista politikusokat tömörítő szervezet lehet a kapcsolódási pont; Hagyó és Tüttő is részt vállalt a Mozaikban. De nemcsak ott dolgoznak együtt; a XII. kerületi pártszervezetben az előbbi elnök, az utóbbi pedig alelnök.

A XI. kerületi Fidesz továbbra is többmilliárd forintos vagyonvesztést emleget annak kapcsán, hogy Újbuda MSZP- SZDSZ-MDF-irányítású képviselő-testülete kedden hozzájárult, hogy a Lágymányosi-öböl és a Kopaszi-gát fejlesztésére alapított Öböl XI. Kft.-ben lévő 25 százalékos önkormányzati üzletrészt több mint 1,5 milliárd forintért eladják a kft. társtulajdonosának, egy Leisztinger Tamás közvetett érdekeltségébe tartozó cégnek. A Fidesz-frakció vezetője, Kupper András megerősítette: jogi lépéseket fontolgatnak. Azt is bejelentették, a zárt ülésen hozott határozattal kapcsolatban kikérik a közigazgatási hivatal véleményét, mivel szerintük a nyilvánosság kizárását semmi sem indokolta, ráadásul ezzel a lehetőséggel a koalíciós többség már eddig is túl sokszor élt. (K. A. I.)

A 2006-os fõpolgármester-helyettes és a 2002-es fõpolgármester-jelölt
A 2006-os fõpolgármester-helyettes és a 2002-es fõpolgármester-jelölt
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.