Az EU beletörődik abba, hogy be kell engednie génpiszkált árut

Az EU nem fog fellebbezni a Kereskedelmi Világszervezet (WTO) azon határozata ellen, amely szerint Brüsszel törvényellenes tiltotta meg a genetikailag módosított élelmiszerek importját.

 

A döntés annak nyomán született, hogy az Egyesült Államok, Brazília és más GMO-termelők korábban a WTO-hoz fordultak az ügyben.

Azért nem fellebeznek, mert a döntés miatt nem kell változtatni a korábban már enyhített jóváhagyási rendszeren az unióban, jelenleg is több engedélyezési eljárás van folyamatban, közölték uniós források.

Az Európai Bizottság már áprilisban bejelentette, hogy több EU-tagállam kérésének megfelelően javasolja annak az értékelési eljárásnak a módosítását,

kiterjesztését, amelyet a genetikailag módosított növényféleségek  piacra engedését megelőzően végeznek el.

Az uniós élelmiszerbiztonság-ellenőrző hatóságnak (EFSA) így a jövőben például jobban együtt kellene működnie a nemzeti tudományos szervekkel, elkerülendő a tudományos nézetkülönbségeket. Emellett alaposabban kellene vizsgálnia a módosított termékek hosszú távú termesztésében vagy fogyasztásában rejlő esetleges   kockázatokat, és ezek hatását a természeti sokféleségre.

(MTI)

 

 

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.