Európa új egyensúlyt vár

Megkönnyebbüléssel vették tudomásul Európában a republikánusok vereségét a részleges kongresszusi választásokon.

Martin Schulz, az EP szocialista frakciójának vezetője egyenesen egy "hatéves rémálom végének kezdetéről", "meg nem nevezett számú ártatlan ember szenvedéséről" beszélt ("különösen a Közel-Keleten"), s arról: az európai szociáldemokratáknak keményen kellett dolgozniuk azon, hogy a Bush agresszív külpolitikájával kapcsolatos itteni elégedetlenség ne forduljon indokolatlan Amerika-ellenességbe. Ezzel együtt az EU szocialistái megosztottak: a brit Munkáspárt vagy éppen az MSZP többnyire támogatta a republikánusok külpolitikáját.

Hivatalosan nem kommentálta a választási eredményeket az Európai Néppárt. Partnerük elvileg a Republikánus Párt, de még a kifejezetten Amerika-barát CDU-ban is komoly ellenérzéseket keltett a neokonzervatív politika, a francia elnöki pártról, az UMP-ről már nem is beszélve. Lapunknak nyilatkozva Schöpflin György, a Fidesz európai parlamenti képviselője, az EP külügyi bizottságának tagja megerősítette a Néppárt megosztottságát. - Az egyensúly nem állt helyre a transzatlanti kapcsolatokban. Az amerikaiak nehezen fogadják el, hogy Európának - amely számukra egyébként sem olyan fontos, mint a feltörekvő Ázsia - saját véleménye van. Condoleezza Rice külügyminiszter tapogatódzó módon dolgozott ugyan a közeledésen, de nem vezetett sikerre - mondta Schöpflin, aki a legfontosabb következménynek azt tartja, hogy vizsgálóbizottságok állhatnak fel az Irak kapcsán történtek tisztázására.

Amerika európai támogatottsága azzal is csökkent, hogy olasz, spanyol és portugál konzervatív híveinek távozniuk kellett időközben a hatalomból. A brüsszeli NATO-székházból származó értesüléseink szerint nemigen hullottak krokodilkönnyek szerda este az óceán innenső oldalát lekicsinylően "öreg Európának" nevező, s sokak által eleve faragatlannak tartott Donald Rumsfeld védelmi miniszter távozásának hírére.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.