Földrengéseket okoz a Három Szoros vízerőmű

Több mint ötvenezer embert menekítettek ki a Három Szoros gigantikus vízerőmű szomszédságából a hét végi sorozatos földrengések miatt Kínában.

Két nagyobb, a Richter-skála szerinti 4,7-es és 4,2-es erősségű földrengés, valamint közel 50 kisebb rázta meg a központi Hubei tartomány több városát, melyek a Három Szoros víz- erőműtől 200 km-nyire északra találhatók. A rengést a gáthoz közeli Yicheng városban is lehetett érezni, az első vizsgálatok szerint azonban a gátat nem érte kár. Körülbelül kilenc ház dőlt össze, és száz körüli rongálódott meg komolyabban, négy-ötezer kisebb mértékben. Személyi sérülésről, főleg az ötvenezer fős kitelepítésnek köszönhetően, nincs hír - jelentették a pekingi lapok.

A földrengések pénteken kezdődtek, amikor a gát által lekerített tározóban 156 méteres magasságot ért el a duzzasztott víz. A vízszint emelkedése miatt az utóbbi két hétben már több kisebb földmozgás is észlelhető volt.

A gát építését bírálók már a tervek elkészültekor felhívták a figyelmet arra, hogy a 39,3 milliárd köbméter kapacitású óriási víztározó szeizmológiailag aktívvá változtathatja a környéket.

A Jangcén idén tavasszal elkészült 185 méter magas és 2309 méter hosszú gát - melyet a Nagy Fal mellett a kínaiak második legnagyobb építményének tartanak - a világ leggrandiózusabb vízerőműve. Az építkezés során 1,3 millió embert kellett kiköltöztetni, a duzzasztógát miatt a legendás szépségű táj nagy része és sok település, köztük kulturális, etnográfiai jelentőségű falvak kerültek víz alá. A tervek szerint az erőmű 2009-re teljes kapacitással fogja termelni az áramot.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.