Két arcmosás - se több, se kevesebb

Nemcsak a kamaszoknak, de sok felnõttnek is megkeseríti az életét az akne, azaz a bõr faggyúmirigyeinek eltömõdése miatt kialakuló pattanás, mitesszer. Fõleg az a lehangoló, amikor jól látható helyen, az arcon, a dekoltázsban szaporodik el.

Márpedig leginkább ott, valamint a háton és a nyakon a leggyakoribb. Ráadásul makacs, viszsza-visszatér, súlyosabb, elhúzódó formája pedig hegesedéssel gyógyul.
Gyógyítható persze, hisz számos gyógyszer, krém és oldat, súlyosabb esetben elhúzódó „tablettás” kezelés áll a rendelkezésre. Van sokféle kozmetikum, lemosó és egyszerû tisztálkodószer, amelyeket szorgalmasan használnak is az aknéra hajlamosak.

Csakhogy túlságosan is sokszor használják. Az Amerikai Bõrgyógyászati Társaság 63. közgyûlésén bostoni tudósok érdekes kísérletrõl számoltak be. Egyáltalán nem elvont, bonyolult technológiát és tudást igénylõ elõadás tartottak, mégis meglepõen nagy figyelmet keltettek. Önként jelentkezõ, pattanásos fiatalembereknél azt tesztelték, hányszor ajánlatos az egyszerû, faggyút eltávolító arclemosót alkalmazni. Akik napjában egyszer használták, azoknál gyakrabban „robbantak be”, tömõdtek el és gyulladtak be a fagygyúmirigyek. Akik naponta négyszer vagy többször mosták le az arcukat, azoknak is inkább ártott, mint használt az arclemosó. Akik viszont rendszeresen kétszer, reggel és este vetették be ezt az akneellenes módszert, azoknak feltûnõen jobban és gyorsabban javult a bõrük (a többi akneelleni kezelés mindenkinél egyforma volt).

Érdekes, hogy akik napjában egyszer mosták le az arcukat alaposabban, önkéntelenül is több arclemosó szert használtak el, körülbelül ugyanannyit, mint azok, akik napjában kétszer. Akik viszont valóban többször, naponta legalább négyszer lemosták az arcukat, azok - az elõzõ két csoporthoz képest kétszer annyi szert pocsékoltak el hiába: hisz a vizsgálat szerint gyakrabban gyulladt be a bõrük.
Az akne gyógyítására is érvényes az általános higiéniai és orvosi szabály: józan mértékletesség a terápiában is.    (Dr. N. J.)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.