Ki provokált a Deák téren?

Bátor, határozott és törvényes volt a rendőrség fellépése hétfőn a "törvénysértőkkel" szemben, s nem agresszív. Budapest rendőrfőkapitánya keddi sajtótájékoztatóján arról beszélt, hogy egy erőszakos kisebbség mindenáron el akart vegyülni a Fidesz nagygyűlésének résztvevői között.

Kedd délig 131 személyt állított elő a rendőrség a hétfői zavargások miatt. Közülük 57-et már őrizetbe vettek, a többiek szerepét még vizsgálják. Az összecsapásokban legalább tíz rendőr megsérült. Budapest rendőrfőkapitánya keddi sajtótájékoztatóján közölte: külön nyomozócsoportot állít fel a BRFK további, a rendzavarásban aktív szerepet játszó személyek azonosítására és felkutatására. A Népszabadság információja szerint ebbe a munkába - csakúgy, mint a szeptember közepén történt zavargások után - bekapcsolódik a Nemzeti Nyomozó Iroda is.

Gergényi Péter felidézte: a BRFK és a Kossuth téri demonstrálók megállapodása szerint a tüntetőknek hétfő hajnali két óráig lehetővé kellett volna tenniük a rendőrség számára az általuk elfoglalt terület tűzszerészeti és biztonsági ellenőrzését. Miután megszegték a megállapodást, Gergényi - az ORFK vezetőjének egyetértésével - elrendelte a terület kiürítését. A főkapitány hangsúlyozta: "a tér kiürítéséhez semmiféle kényszerítő eszközt nem kellett alkalmazni".

A demonstrálók által elfoglalt területen közbiztonságra veszélyes, emberi élet kioltására alkalmas eszközök sorát foglalta le a rendőrség: számtalan egyforma zoknit, amelyekbe összetört, glicerinnel átitatott faszenet töltöttek (ami benzinnel "első osztályú" gyújtóbombaként szolgálhatott volna), késeket, különféle ütő-szúró-vágó szerszámokat, csavaranyák kilövésére is alkalmas csúzlit, a hozzá való "lövedékekkel" együtt.

A gyülekezési törvény értelmében a rendőrség "feloszlatja" azt a demonstrációt, amelynek résztvevői felfegyverkezve jelennek meg a megmozduláson - emlékeztetett a tábornok.

Budapest főkapitánya - mint mondta - e törvény szerint az Országgyűlés zavartalan működésének biztosítása érdekében, meghatározatlan időre, műveleti területté nyilvánította a Rákóczi-szobrot övező területet, ahová a tüntetők már nem térhetnek vissza.

A konfliktus azzal robbant ki, hogy hétfő délután az Alkotmány utca Kossuth téri torkolatánál egy erőszakos csoport a rendőrökre támadt. Több rendőr megsérült. Ezt követően a rendőrség többször távozásra szólított fel, majd megkezdte az amúgy engedély nélkül tüntetők kiszorítását a területről. Gergényi rámutatott: az egybegyűlteknek akkor - és a későbbiekben is - több lehetőségük is kínálkozott a békés visszavonulásra. Több irányba is elhagyhatták volna az Alkotmány utcát. Azonban nem véletlen, tette hozzá Gergényi, hogy a legradikálisabb rendbontók mégis a Deák tér és az Astoria felé indultak, oda, ahová egy, a rendőrség által tudomásul vett demonstrációt hirdettek meg. (Gergényi a Fidesz rendezvényére utalt.)

A randalírozókat követő rohamrendőrsorfal (Gergényi szerint azok, akiket üldöztek, nem tüntetők voltak, hanem garázdák) a Deák téren azért állt meg, mert nem akarták a csak a balhét kereső erőszakos kisebbséget "nekitolni" a Fidesz rendezvényén részt vevő tömegnek. Megvárták a nagygyűlés végét, majd még harminc percet, s ekkor újra felszólították az egybegyűlteket: hagyják el a területet.

Gergényi a hatályos jogszabályokra és azok miniszteri indoklására utalva, azokat idézve leszögezte: a tömeg szabályos - legalább háromszori - felszólítása után nem várható el a rendőrségtől, hogy egyenként vizsgálja, ki és miért tartózkodik a kiürítendő területen. A tömegoszlatás bejelentése után mindenki a saját felelősségére marad a területen, s tudomásul kell vennie, hogy a rendőrség úgy kezeli, mint aki azonosul a törvénysértő megmozdulás céljaival.

Saját felelősségére tartózkodott a kiürítendő területen Révész Máriusz fideszes képviselő is, akinek az esetét Gergényi azért nem vizsgáltatja külön, mert arra az ügyészség jogosult. Az indokolatlan rendőri brutalitást, egyes rendőrök vélt-valós túlkapását firtató kérdésekre a főkapitány úgy reagált: - A parancsot törvényesen végrehajtó embereimet megvédem, s akit sérelem ért valamely intézkedés kapcsán, forduljon az ügyészséghez, ahol minden panaszt kivizsgálnak. Szerinte a rendőrség hétfői fellépése bátor, törvényes és határozott volt, nem brutális.

A Népszabadságnak arra a kérdésére, miért nem akadályozták meg (például egy rendőrsorfallal) a "törvénysértőket" abban, hogy a Fidesz nagygyűlésével összeolvadjanak, azaz miért nem nyújtottak védelmet a rendezvénynek, Gergényi azt mondta: a rendőrségnek erre nem volt lehetősége. Pusztán azért, mert a Kossuth tér irányából tartott az Astoria felé, senkit nem tartóztathattak fel, nem akadályozhatták meg gyülekezési jogának gyakorlásában.

Gergényi azt mondta: kitűnő volt a kapcsolat a rendőrség és a Fidesz-rendezvény szervezői között, akiket folyamatosan tájékoztattak a környező utcákban zajló eseményekről, s így azt is tudatták, hogy a rendőrség a nagygyűlés befejezéséig felfüggeszti a törvénysértő tömeg oszlatását.

Egy névtelenséget kérő rendőrségi forrásunk ehhez hozzátette: a BRFK vezetői arra kérték a Fidesz rendezőit, tájékoztassák szimpatizánsaikat, mely utcákon hagyhatják el biztonságosan a területet. Erre ígéretet is kaptak, a tájékoztatás azonban nem hangzott el. Az ügyben kerestük Szijjártó Pétert, a Fidesz szóvivőjét, de lapzártáig nem értük el.

Az Országos Mentőszolgálat 128 sérültet látott el - tájékoztatta tegnap a Nemzetbiztonsági Kabinetet Molnár Lajos egészségügyi miniszter. E szerint összesen 167 személy sérült meg, közülük 134-en részesültek ambuláns ellátásban, s harminchárman szorulnak kórházi kezelésre. A sérültek között 17 rendőr és öt külföldi állampolgár van. Három sérült állapota életveszélyes.

Támadó alakzatban
Támadó alakzatban
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.