Csak várnak és néznek

Az alig egy évvel ezelőtt megalakult Termeszetfilm. hu Tudományos Műhely alkotói már számos filmfesztivál díját besöpörték. Négyen dolgoznak a műhelyben, de újabb tagokat várnak, mert hiszik, hogy többen, jobban tudják szolgálni a természetvédelmet.

"Hiába a számos elismerés, kedvező visszajelzés, bizonyíték, hogy az egy évvel ezelőtt alakított Filmműhely nem kutyaütők társasága, mégis elvétve látni bennünket a hazai képernyőkön" - mondta lapunknak Tóth Zsolt Marcell, a tudományos műhely egyik alkotója. Tudományos filmműhely mivoltuk egyébként abból áll, hogy a felszínesség helyett a mélyebb öszszefüggéseket próbálják feltárni. Foglalkoznak a klímaváltozás kérdéseivel, védett fajok életkörülményeinek bemutatásával.

Tudományosságuk azonban nem megy a közérthetőség rovására. Ennek ellenére nehéz az élet, mert hiába készítenek kiváló filmeket, a tévécsatornák műsoraiba kevés magyar alkotás tud bekerülni. A Spektrumon szinte minden filmjük lement, de a közszolgálati csatornák nem vállalják fel a magyar munkákat. Ez alól a Duna TV a kivétel.

A közönség látja, a szakma pedig elszenvedi, hogy a közszolgálati tévéken belül nincs elég súlya az ismeretterjesztő műsoroknak. Furcsa módon, ha mégis vetítenek ilyet, azok sokszor külföldi produkciók, amelyek gyakran gyengébbek, mint a magyarok. A fércmunka szinkronizálása mellesleg többe kerül, mint a hazai alkotás ára. És még sem kellenek. "Pedig egészen kiváló filmet készítettünk többek között az Antarktiszon 2003-ban eltöltött három hónap alatt" - állítja Tóth Zsolt Marcell.

Ars poeticájuk: nem sokat adnak a külsőségekre: csak arra figyelnek, ami a kamera előtt érdekes lehet. És ilyen dologból rengeteg van. Sok téma kínálkozik filmre, és ők ezek közül próbálják megtalálni a legjobbakat. Konrad Lorenz mondta magáról, hogy azért tud olyan jól állatokat megfigyelni, mert a maga részéről rendkívül lusta, és nem esik nehezére, hogy csak várjon, és nézzen. Szerencsére a filmműhely alapítói között is sok az ilyen ember. Naphosszat elücsörögnek egy helyben, és igazából nem is nagyon számít, hogy mire várnak. Egy bebábozódott hernyó kikelésére? Egy kérész első vedlésére? Vagy éppen: a legközelebbi filmes pályázati határidőre? Habár a lustaság és a türelem közti különbséget nekik sem sikerült még pontosan definiálni, biztos, hogy ha várnak is, nem ölbe tett kézzel teszik.

Legfontosabb céljuk, hogy az idő múlásával mind színvonalasabb filmeket készítsenek. Olyanokat, amelyek nemcsak a hazai televíziós csatornákon, de külföldön is megállják a helyüket. Ettől még messze vannak - a műhely alkotói a természetfilmek készítéséből sem tudnak megélni. A filmek készítése mellett előadásokat tartanak, honlapot működtetnek. Hatékonyan működő zöld műhelyt szeretnének, mert tapasztalataik szerint a közönség fogékony a munkáikra. Tóth Zsolt Marcell becslése szerint húsz alkotó készít idehaza rendszeresen természetfilmeket. Ha ők bekapcsolódnának a műhelymunkába, nagyobb hatékonysággal tudnának e terület érdekében fellépni.

l Kimagasló sikerrel zárult október elején a szlovákiai Nyitrán a 23. alkalommal megrendezett Agrofilm Fesztivál. A huszonegy országból érkezett kilencvenkét film közül a zsűri a fődíjat, a Magna Matert Mosonyi Szabolcs Gyapjaspille - Hernyók a pokolból című filmjének ítélte, míg a nemzetközi zsűri díját Török Zoltán A kettészakadó sziget - Izland története című alkotása nyerte. A 4. Matsalu Nature Film Festival kiemelt elismerésben részesítette Molnár Attila Dávid Farkaslesen című, valamint Tóth Zsolt Marcell Fagyos oázis - Globális klímaváltozás című ismeretterjesztő dokumentum filmjét. (Ők négyen egyébként a műhely alapítói.) Az észtországi fesztiválon húsz ország természetfilmesei mérették meg magukat. A Filmműhely alkotói négy filmjükkel négy díjat gyűjtöttek be a 2. Csizmazia György Országos Természetfilm Fesztiválon.

Vízi világban... Molnár Attila Dávid
Vízi világban... Molnár Attila Dávid
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.