Épül a Balaton első golfpályája

Jövő év nyarára készül el a Balatonudvari és Örvényes között épülő nemzetközi golfversenypálya, ami az első ilyen jellegű létesítmény lesz a magyar tenger partján. A magyar befektetők a balatoni szezon hoszszabbítását várják a golfturistáktól.

- Ezt a panorámát még Tiger Woods is megcsodálná - mutat körbe a Balatonudvari és Örvényes közötti 67 hektáros területen Sarlós Péter, a Royal Balaton Golf és Yacht Zrt. képviselője. Az öt magyar magánszemély és a Magyar Fejlesztési Bank tulajdonában lévő cég a két balatoni település közötti területen 1,3 milliárd forintból egy 18 lyukú, nemzetközi golfversenyek megrendezésére alkalmas pályakomplexumot épít.

Sarlós Péternek a világ első számú golfjátékosára utaló megjegyzése nem tűnik túlzónak, ugyanis az első balatoni nemzetközi golfversenypálya már most, az építkezés ideje alatt is lenyűgöző. Egyrészt a méretei miatt, hiszen jelenleg ez a legnagyobb területű Balaton környéki beruházás, másrészt a természeti környezet miatt is: dombok, erdők, szőlőültetvények, egy elhagyott murvabánya, valamint a Tihanyi-félsziget és a Balaton látványa adja a hátteret.

A létesítmény jelenleg persze még inkább egy holdbéli tájat idéz, az eltávolított humuszréteget csak később terítik viszsza a pályákra, így egyelőre csak elképzelni lehet a majdani zöld mezőket. A kivitelezést zömében magyar vállalkozók végzik, ugyanakkor az irányítást olyan külföldiekre bízták, akik évtizedek óta foglalkoznak golfpályaépítéssel. Így például a projektet egy angol szakember felügyeli, a terveket egy osztrák építész készítette, a munkálatokban pedig fontos szerep jut egy ausztrál gépkezelőnek, aki speciális dózerolási technikával alakítja ki a pályák dombjait és homokcsapdáit.

Sarlós Pétertől megtudtuk, hogy a beruházás előkészítése csaknem egy évtizedig tartott: évekbe került, amíg a tulajdonosoknak sikerült felvásárolniuk az építkezéshez szükséges ingatlanokat, de hosszasan húzódott az engedélyeztetési eljárás is. A golfpálya határos a Balatoni Nemzeti Parkkal, ezenkívül magába foglalja a régi örvényesi murvabányát is, ami hosszú ideig illegális szeméttelep volt, és éppen a beruházás megkezdésével sikerült felszámolni.

- A pályaépítés legköltségesebb részét a földmunkák, valamint a teljes öntöző- és vízelvezető-rendszer kiépítése jelenti - mondja Sarlós Péter. - A gyakorlópálya és az ideiglenes klubház már 2007 tavaszára elkészül, a versenypályák átadása jövő év nyarára várható. Utána kezdődik a beruházás második üteme, amelynek során egy négycsillagos hotelt, valamint apartmanokat és villákat építünk fel. Nem szeretnénk luxuslétesítményt, a külföldi vendégek mellett számítunk a hazai golfturistákra is. A versenypálya és a kiegészítő létesítmények nem csak szolgáltatásbővítést jelentenek majd a Balatonnak, de meghosszabbítják a szezont is, hiszen a golfidény márciustól egészen novemberig tart.

Sarlós Péter elmondta: azt egyelőre nem tudni, láthatjuk-e majd valaha a balatonduvari golfpályán Tiger Woodsot, az viszont tény, hogy a tervek között nemzetközi versenyek megrendezése is szerepel. A profi körülmények ellenére a komplexumot mégis elsősorban kezdő és haladó amatőrök játékosoknak, az aktív pihenés kedvelőinek ajánlják.

Ebben a szép környezetben épül a pálya, közel a Balatonhoz
Ebben a szép környezetben épül a pálya, közel a Balatonhoz
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.