Hírcsatornák: pénz, paripa, fegyver

A 24 órás hírszolgáltató televízió a legdrágább képernyős műfaj. Beindítása hatalmas költségeket igényel, a fenntartása nemkülönben, a megtérülés pedig erősen kétséges. Óriási kulturális és politikai befolyása miatt azonban egy hírcsatorna sokkal több, mint televízió.

A franciák állami pénzen novemberben indítanak egy francia és egy vegyes nyelvű csatornát, hogy kiegyenlítsék hátrányukat az angolszász országokkal szemben; a Kreml tavaly óta finanszíroz egy angol nyelvű, a világ bármely pontját fogható csatornát. Az Egyesült Államokban a CNN már csak második, miután két riválissal is küzd, az "arab CNN" pedig európai újságírókat toboroz. Itthon a masszívan veszteséges Hír TV-nek nincs és a jelek szerint egy ideig nem is lesz vetélytársa, a konkurenseknek ugyanis nincs pénzük a folyamatos hírszolgáltatásra.

Bővebben az angol, amerikai, francia és német hírcsatornákról itt olvashat >>>>>

Al-Dzsazíra nyugatiaknak

Nyugat-ellenes - Nyugat-barát. Mindkettővel vádolták már az al-Dzsazíra arab hírcsatornát, amely angol nyelvű adást indít brit és amerikai újságírókkal.

Az arab otthonokban reflexszerűen az al-Dzsazírára kapcsolnak, ha történik valami. Arrafelé többen túlságosan Nyugat-barátnak tartják. A nyugati világ, elsősorban Washington pedig a terroristák szócsövét látja benne.

A katari "sziget" (ez a csatorna neve) pedig valóban szigetet jelentett az arab diktatúráknak és monarchiáknak megfelelni kénytelen újságírás arab tengerében. Szokatlanul nyílt és szókimondó vitaműsoraival hívta fel magára a figyelmet az arab csatorna, amelynek 50 millió nézője van. Az arab nézők itt láthattak először élő izraelit, aki érvelhetett a saját igaza mellett.

Persze a sikernek vannak árnyoldalai. Tavaly például hét év börtönbüntetésre ítélte egy spanyol bíróság Taysir Allounit, a tévéállomás újságíróját, mert állítólag az al-Kaida pénzfutára volt. Mindenesetre több szempontból is logikusnak tűnt a lépés, hogy az al-Dzsazíra angol nyelvű csatornát indít az idén.

- Le kell küzdenünk az imázsproblémát - mondta a Washington Postnak Nigel Parsons, az angol nyelvű adások vezetője, aki az elmúlt hetekben találkozott az amerikai külügyminisztérium és a kongresszus képviselőivel, hogy meggyőzze őket az AJI (al-Jazeera International) szakmaiságáról.

Egyelőre azonban nem világos, hogyan valósul majd meg a szerkesztői függetlenség, hiszen közös ügyvezető igazgató irányítja az al-Dzsazírát és az AJI-t. Waddah Khanfar "hasonló szellemben" kezelné a híreket mindkét csatornán. Ezzel együtt Nigel Parsonsnak teljes függetlenséget ígértek. Az igazgató szerint az al-Dzsazíra és az AJI műsortervezése közös lesz, de a csatornák a célközönségüknek megfelelően külön hírkínálattal állnak majd elő. Az Amerika és a világ közti híd szerepét betölteni igyekvő AJI-nak kerülnie kell az "arab propaganda" érzetét.

Ezt oldhatják meg a képernyőn látható "hiteles", a nyugati néző számára ismert arcok. Több híres, angolszász tévés személyiséget is megnyertek maguknak, így például a BBC-s David Frostot, aki annak idején a Watergate-botrány kirobbanása után először készített interjút Richard Nixon elnökkel. Saját produkciós cége gyártja majd a hét eseményeit összefoglaló élő hírműsort. Mint mondja, teljes szerkesztői szabadságot kapott.

A csatorna egyik legfontosabb "szerzeménye" John Rushing texasi tengerészgyalogos, aki a második iraki háború elején az amerikai főparancsnokságon dolgozott sajtósként Katarban. - Nem vagyunk sem Nyugat-ellenesek, sem Amerika-ellenesek - érvelt Rushing.

A dohai központban idegesen válaszoló sajtós nem tudta lapunknak megmondani, hogy a csatorna - a nyári halasztás után - mikor kezd sugározni. Egyelőre arra sem válaszolnak egyértelműen, hogy van-e már szerződése az AJI-nek amerikai műsorszóróval - szóbeli megállapodások léteznek.

Parsons szerint a nemzetközi piacon van hely még egy nagy hírcsatorna számára. Azoknak készül a program, akik a "megszokott" CNN- és BBC-szemszögtől eltérő megközelítésre vágynak. Az első pár évre (az al-Dzsazírát is fenntartó) katari kormány biztosította a költségvetést, a tervek szerint utána egyre önellátóbb lesz a csatorna. Az angol nyelvű honlapon egyébként megtalálható az etikai kódex, amely nem különbözik az általános követelményektől. Így szerepel benne az is, hogy a különböző véleményeket részrehajlás nélkül kell bemutatni. Hát lássuk!

Bővebben az angol, amerikai, francia és német hírcsatornákról itt olvashat >>>>>

A 2001-ben indult al-Dzsazíra katari székhelye. Amerikára kacsintanak
A 2001-ben indult al-Dzsazíra katari székhelye. Amerikára kacsintanak
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.