Brazíliában lezuhant egy utasszállító repülőgép 155 emberrel

Lezuhant egy brazil belföldi utasszállító repülőgép 155 személlyel a fedélzetén, roncsait szombaton az amazóniai őserdőben találták meg. Az első hírek szerint a szerencsétlenséget senki sem élte túl.

A Gol brazil fapados légitársaságnak az ország esőerdők borította belső vidékén fekvő Manausból a fővárosba, Brazíliavárosba közlekedő 1907-es számú járatával, amelyen 149 utas és a hatfős személyzet utazott, helyi idő szerint péntek délután szakadt meg a kapcsolat, amikor a gép az északi Pará szövetségi állam fölött repült.

A katasztrófa körülményeiről megbízható adatok nem állnak rendelkezésre, de helyi tisztségviselők és médiabeszámolók szerint a vadonatúj Boeing 737-800 feltehetően Manaustól bő félezer kilométerre összeütközött egy kisebb repülőgéppel. A brazil Embraer, a világ negyedik legnagyobb repülőgépgyártója közleményben tudatta, hogy egyik magánkézben lévő Legacy 600 típusú gépe ütközött össze a Gol járatával.

Waldir Pires védelmi miniszter a Band TV-nek úgy nyilatkozott, hogy a kisgép öt (amerikai) utasával és a helyi pilótával sikeres kényszerleszállást hajtott végre a Cachimbo légitámaszponton. A pilóta elmondta a hatóságoknak, hogy gyakorlatilag nem látta az utasszállítót, csak egy árnyékot, ezután ütközést érzett, amelynek nyomán gépe egyik szárnyának egy része leszakadt. A radarok képernyői ezzel szemben mintegy 300 méteres eltérést mutattak a két gép repülési magassága között.

Az utasszállító roncsaira Mato Grosso szövetségi államban, egy nehezen megközelíthető térségben bukkantak rá a légierő felkutatására indult gépei - jelentette a brazil Globo TV. A roncsok megtalálásáról José Carlos Pereira, a nagyobb brazil polgári repülőtereket működtető kormánycég (Infraero) elnöke is beszámolt.

Brazíliaváros és Rio de Janeiro repülőterein több tucat kétségbeesett hozzátartozó és barát várta a legfrissebb híreket az utasok és a személyzet sorsáról.

Esetleges magyar áldozatokat illetően a magyar nagykövetséget, illetve a konzulátust sem magyar hozzátartozók, sem a brazil hatóságok nem értesítették - közölte Dudás Mihály konzul az MTI érdeklődésére szombaton, közép-európai idő szerint délután.

A mostani lehet Brazília történetének legsúlyosabb légi katasztrófája.

A 2001-ben alapított Gol, amely belföldi járatain kívül a szomszédos országokba is indít repülőgépeket, a dél-amerikai ország második legnagyobb légitársasága. A lezuhant gép, amelyet a Boeing szeptember 12-én újonnan szállított le a cégnek, mindössze 200 órát töltött a levegőben.

Legutóbb 2004. május 14-én történt súlyos repülőszerencsétlenség Brazíliában: 33 ember vesztette életét, amikor feltehetően robbanás következtében az Amazonast szegélyező őserdőbe zuhant a Rico légitársaság egyik kétmotoros repülőgépe, amely a brazíliai-kolumbiai határ közelében fekvő Sao Paulo de Olivencia városból Manausba, Amazonas szövetségi állam székhelyére tartott.

(MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.