Határon átnyúló bioetanol

Egy félmilliárd dolláros fejlesztés részeként hét magyar és egy amerikai cég bioetanol-üzemet épít a vajdasági Nagybecskereken. A helyi önkormányzattal hétfőn írják alá a szerződést; az eseményen jelen lesz a szerb köztársasági elnök. Az eseményt szervező Magyar Bioetanol Egyesület elnöke, Rácz János egyelőre nem kívánt részleteket elárulni.

Annyit közölt: komplex mezőgazdasági programról van szó, amelynek csupán egy része az üzem. Rácz egyébként vezetője és áttételes tulajdonosa annak a Biotech Energy Kft.-nek, amely Hajdúsámsonon és Marcaliban már bejelentett hasonló terveket.

Nem lényegtelen, a félmilliárd dolláron belül mekkora része van magának az üzemnek. A teljes összeg ugyanis nagyságrendileg megfelel az összes eddig Magyarországon bejelentett üzemlétesítési tervnek. Ezek pedig, ha megvalósulnának, évi 2,5-3 millió tonna kukoricát igényelnének. Ez egyébként nagyjából a hazánkban erre a célra megtermelhető teljes mennyiség. Gőgös Zoltán, a magyar agrártárca államtitkára szerint elméletileg elképzelhető, hogy a Vajdaságban tervezett üzemet a környékbeli területekről lássák el, de tény, hogy Szerbia jelenleg behozatalra szorul, főként hazánkból - fűzte hozzá. Rácz szerint az üzembe a környékről szállítanának alapanyagot, így nem szorulnának importra.

Gőgös egy tegnapi szakmai fórumon kijelentette: Magyarországon az energianövények termesztésére a jövőben mintegy egymillió hektár állhat rendelkezésre. Ebből mintegy 400 ezren lehetne gabonát, főként kukoricát termeszteni, emellett mintegy 250 ezerről lehetne repcét betakarítani. A mintegy 2,5 millió tonna gabonából mintegy 800 ezer tonna bioetanolt lehet majd előállítani, ebből itthon 300 ezer tonnát lehetne eladni. A repcéből készülő biodízelből mintegy 250 ezer tonnát lehetne előállítani.(M. I.)

Pénzt ad az unió az energianövényekre

Azt javasolta az Európai Bizottság, hogy az Európai Unió közös mezőgazdasági politikájának (KAP) energianövény-támogatását terjesszék ki arra a nyolc tagállamra, köztük Magyarországra is, amelyek jelenleg nem jogosultak annak igénybevételére. Az energianövényekre vonatkozó támogatás élelmiszerek helyett energianövények termesztésére ösztönzi a gazdálkodókat. A megújuló energiatermeléshez használható alapanyagok előállításának ösztönzése érdekében a brüsszeli végrehajtó testület azt is szorgalmazta: tegyék lehetővé, hogy a tagállamok az olyan területeken, amelyek tekintetében a gazdálkodó már pályázott energianövény-támogatásra, nemzeti támogatást nyújthassanak az évelő növények telepítésével kapcsolatos költségek 50 százalékáig. A bizottság szintén javasolta az egységes területalapú támogatási rendszer (SAPS) két évvel (vagyis 2010-ig) való meghosszabbítását nyolc ezt alkalmazó új tagállamra, köztük Magyarországra. Mariann Fischer Boel mezőgazdasági és vidékfejlesztési biztos szerint az egységes területalapú támogatási rendszer meghoszszabbítására azért kerülhet sor, mert ez egyszerű és hatékony módja a gazdálkodók támogatásának, a 2004-ben csatlakozott tíz állam közül nyolcban működik. (MTI)

Meglévő és tervezett bioetanol-üzemek

Győr, Hajdúsámson, Kaba, Komárom, Marcali, Martfű, Mezőhegyes, Mohács, Szabadegyháza, Vásárosnamény.

Biobusz-bemutató a Hõsök terén. Egyre több a felszálló
Biobusz-bemutató a Hõsök terén. Egyre több a felszálló
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.