Kutathatók XI. Pius titkai

A néhai II. János Pál rendelkezése szerint szeptember 16-tól kutatható lesz a vatikáni levéltár 1922-1939 közötti szekciója. XI. Pius pápaságának dokumentumai a XX. század sorsdöntő eseményeire deríthetnek fényt.

A keresztény és zsidó történészekből álló tudóscsoport követelte a vatikáni levéltár múlt századi részlegének megnyitását. 2000-ben II. János Pál ezt XV. Benedek haláláig, 1922-ig rendelte el - 2003-ban a XI. Pius alatti évek kizárólag Németországra vonatkozó dokumentumainak zárolását oldották fel. Hatszáznegyven aktát, amely a Szentszék és a berlini apostoli nunciatúra iratait tartalmazta.

Most elérkezett a római kúria dokumentumaihoz való hozzáférhetőség ideje: kutatható lesz a katolikus egyház történetének legvitatottabb korszaka. A levéltári adatok talán módosíthatják az eddigi ismereteket és főleg XI. Pius megítélését, fényt derítve a náci fasizmus alatti pápa szerepére. Tizennyolc évnyi történelem, sorsdöntő eseményekkel: az 1922-1939 közötti szekció meglepetésekkel szolgálhat.

Az olasz történészek új dokumentumokat várnak többek között Hitler hatalomra kerüléséről és a német diktátor római látogatásáról, a sztálinizmusról, a Vatikán és Mussolini között kötött konkordátumról, amely egyben a pápai állam végét jelentette. A dokumentumok között található az a félbemaradt enciklika is, amelyet a pápa a rasszizmusról írt.

A rejtélyes
gyűjtemény

A vatikáni titkos levéltárat V. Pál alapította 1610-ben. XIII. Leó nyitotta meg a tudósok előtt 1881-ben, utódai pedig egyre újabb korszakok anyagát szabadították fel a zárolás alól. Így ismerhette meg a világ többek közt a Galileo Galilei elleni inkvizíciós per részleteit. A levéltár jelenlegi prefektusa a barnabita rendhez tartozó Sergio Pagano atya.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.