Két hang, két tévéből

Az m 2 is bedobta a törölközőt, és levette a képernyőkről a bemondókat. De kik lépnek a helyükbe? Egy asztalhoz ültettük az RTL Klub és a TV 2 "hangját".

Station voice. Egy csatorna öszszetéveszthetetlen hangjai. Ők ajánlják a műsorokat. Az orgánumuk alapján akár a másik szobából is tudjuk, melyik csatorna műsora megy éppen a képernyőn. Viszont a bemondótól eltérően nem látjuk őket.

Both András és Bognár Tamás a két legtöbbet hallgatott ember Magyarországon. Előbbi az RTL Klub, utóbbi a TV 2 hangja. A konkurenciaharc ellenére nem volt nehéz egy asztalhoz ültetni őket, sőt.

Számos a hasonlóság köztük, például mindkettejüknek van olyan rendőrsztorija, amikor felismerték a hangjukat, kellett mondaniuk néhány tévés mondatot - Bognárnál a Rex felügyelő volt a sláger -, aztán továbbengedték őket.

De először a különbségekről. Both a filmművészetit végezte el, a Független Színpad egyik alapítója, 1994-ig itt is játszik. Akkorra szűntek meg azok a helyek, ahol addig felléptek. Megjelentek viszont a reklámok. Már korábban is szinkronizált, a hirdetők is hamar rákaptak. Az első munkája: Új Magyarország - A napilap. Reklámonként 7000 forintot kapott, így nem tiltakozott a felkérések ellen. Az RTL Klub az indulásakor, majdnem tíz éve kereste meg.

Orális színészkedés - mondja munkájukról Bognár Tamás, aki eleve a hangjával akart pénzt keresni. Ilyen hatással volt rá a Minden lében két kanál főszereplőinek magyar hangja: Láng József és Sztankay István. (A múltidézés e pontjánál Both közbeszúr: neki volt nyolctekercsnyi szinkronszövege a sorozatban. Bognár szeme ekkor kicsit párás lesz, neked megadatott? - kérdezi, majd rövid szünet következik.) Bognárt is hamar megtalálta a reklámszakma. Az első mondat: Adidas új férfiillat - Feel the energy. Ennek rögzítése ötvenpercnyi munka volt a süketszobában. Elmondta először instrukciók nélkül, majd jöttek a kérések: machósan, romantikusan, semlegesen, szexistán. Végül az első verzió került a tévékbe. Majd jött a TV 2, és az első felvétel: Acapulco-öböl, csütörtök délután a TV 2-n.

Az elmúlt években mindketten "hozzánőttek" csatornájukhoz. Mindketten vallják, hogy azonosulni nem feltétlenül kell a műsorral, de a feladatuk az, hogy a lehető legjobban adjanak el egy terméket, jelen esetben egy műsort vagy egy filmet. Unott hangon pedig ezt nem lehet megtenni. Kétségtelen, hogy nagyobb átéléssel inkább sikerül kedvet csinálni a Megasztárhoz, mint az Édes dundi Valentinához.

"A kereskedelmi tévék feladata a szórakoztatás, nem a közművelődés" - mondja Both. Szerinte nekik egyetlen referenciájuk van, saját maguk. Ezért figyel arra, hogy a nyelvtant kerékbe törő szöveget nem olvas fel.

Bognár napi kapcsolatban van a TV 2-vel, Both kétnaponta látogat be az RTL-be, de állandó készenlétet kérnek tőle műsorváltozás esetére. Szerződésük azt tiltja ugyan, hogy másik tévénél vállaljanak munkát, de Bognár például a Rádió 1 hangja is. A konkurenciánál azért így is fel-felbukkanhatnak: reklámhangként.

Nézik-e egymást vagy a külföldi csatornákat? Bognár arra emlékszik, hogy három éve egy szakmai elemzésen egy holland tévés, bizonyos Mike azt mondta róla: ezzel a teljesítménnyel a világ bármelyik televíziójában megállná a helyét. Both szerint mindent elmond a munkájukról az, hogy az elmúlt években számos dizájnváltás, arculatmódosítás és programátalakítás történt, de ők maradtak.

Both az elmúlt nyolc évben kétszer hiányzott tartósan az RTL-ből. Előbb 2002-ben tartott rövid szünetet, mert ő volt a Fidesz-reklámok hangja, és az RTL a választásokig más megoldás után nézett. A második eltűnése után komoly találgatás indult el az RTL Klub honlapjának fórumán, többen tudni vélték, hogy halálos beteg, és erősen bírálták a helyette beugró színészt. Nos, Both nem halálos beteg, bár vesedialízisre szorul.

Nem sajnálják-e, hogy milliók azonosítják a hangjukat, de az arcukat nem? Bognárt azóta többen felismerik, amióta a TV 2 bokszgáláin a ring közepén állva felkonferálja a meccseket és tűzbe hozza a közönséget. Az ezzel járó népszerűség épp elég neki. A rendőrök meg úgyis felismerik a hangját.

Both zenél. Először a feleségének énekelt, majd a barátai rábeszélték az éneklésre. Átmenet címmel jelent meg albuma, "amolyan színészlemez". Bognár itt veszi át a szót: az idén rávették a barátai, hogy énekeljen fel egy számot a felesége születésnapjára.

A színészetet Both nem adta fel, legalábbis nem temette el végleg ezzel kapcsolatos álmait. Rövid szerepet vállalt a Glamourban és a Hídemberben. A közbevetésre, hogy a műsorajánlás vélhetően nem a legmegbecsültebb munka a színésztársadalomban, egy történet volt a válasz. A Hídember bemutatóján Bubik István jegyezte meg, hogy "Boci (ez Both beceneve), a te hangodat nem érdemli meg az RTL. A válasz az volt: az RTL nagyon korrekt cég, de ha Bubik mond egy jó társulatot, akkor menjenek el oda ketten. Némi gondolkodás után Bubik végül azt mondta: Igazad van. Tudnál kölcsönadni?

Minden idők legjobb magyar bemondói

Miután a közszolgálati televízió megszüntette a bemondói állást, az Index szavazást hirdetett, amelyen minden idők legjobb magyar bemondóit keresik. A tegnap délutáni állás szerint Tamási Eszter vezet, Kovács P. József a második, Endrei Judit a harmadik, majd Kudlik Júlia következik.

Ismerõs orgánumok, ismeretlen arccal. Both András, az RTL Klub és Bognár Tamás, a TV 2 hangja
Ismerõs orgánumok, ismeretlen arccal. Both András, az RTL Klub és Bognár Tamás, a TV 2 hangja
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.