Gallup: Gyurcsány megítélése a mélyponton

A Magyar Gallup Intézet legfrissebb felmérése szerint 1999, a trend vezetése óta nem mutatkozott olyan mértékű elégedetlenség hivatalban lévő miniszterelnökkel szemben, mint idén augusztusban.

Jelenleg Gyurcsány Ferenc munkájával a választópolgárok 61 százaléka elégedetlen - szerepel a közvélemény-kutató intézet legújabb felmérésében. A Gallup megállapítja: Medgyessy Péter leváltása előtti népszerűségi mélypontján a magyarok 58 százaléka vélekedett úgy, hogy nem végzi megfelelően a munkáját. Gyurcsányt jelenleg a választók 27 százaléka támogatja, ők vélik úgy, hogy miniszterelnökként jó munkát végez. Újraválasztása küszöbén, januárban és februárban a vele elégedettek aránya (46-47 százalék) még meghaladta a tevékenységét negatívan értékelők arányát (40-41 százalék).

Ami a pártpreferenciákat illeti, a Magyar Gallup Intézet augusztusi vizsgálata szerint az MSZP támogatottsága nem csökkent tovább július óta, de a politikából való kiábrándultság fokozódik.

Augusztusban az MSZP a teljes lakosság 23 százalékára, a Fidesz 34 százalékára számíthatna, ha "most vasárnap" lennének az országgyűlési választások. A Fidesz támogatottsága nem nő ezzel párhuzamosan: a vezető ellenzéki pártra a teljes lakosság 35-38 százaléka szavazott volna az elmúlt négy hónapban. Az elmúlt hónapokban az MSZP-től elpártolók elsősorban a bizonytalanok és ezen belül is - nagyobb mérvű kiábrándultságot tükrözve - főleg a nem-szavazók számát gyarapították.

A kis pártok szavazóinak köre nem változott a választások óta eltelt időszakban: az SZDSZ a teljes felnőtt lakosság 3, az MDF pedig 2 százalékára számíthat - olvasható a Gallup felmérésében.

A közvélemény-kutatás eredménye alapján jelenleg a magyarok kétharmada számít családja anyagi helyzetének romlására a következő 12 hónapban, de négyéves távlatban is csak minden negyedik felnőtt számít javulásra. (MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.