A fogyasztó szemével

Valamennyien szeretnénk egészségesen élni, s tudni, hogy gyerekeink megfelelő ételeket esznek. Ennek része, hogy igyekszünk vegyszermentes, a génkezelést nagy ívben elkerülő, lehetőleg tartósítószereket sem tartalmazó almát, kenyeret, tejet, sajtot, kolbászt vásárolni.

A bioélelmiszer-üzletekben azonban már az első pillanatban hanyatt vágjuk magunkat az áraktól. Vehetünk almás sütit háromszáz forintért, siralmas állapotban lévő, de garantáltan természetes közegben nevelt répát, kilóját ezerért. Megkóstoljuk a teljes kiőrlésű lisztből készült kenyeret, ami ízlik ugyan, de egy átlagos kenyér ötszörösébe kerül.

Mit tegyünk hát? Egyszerűnek tűnő megoldás, ha veszünk egy kertet, s ott magunk termeljük meg az egészséges ételeket. Nagyanyáink, sőt talán még anyáink, apáink is így tettek, s faluhelyen ma is látni a konyhakerteket, ahol - ugyan nem mondják annak - biozöldségeket termelnek, nem puffasztják serkentőkkel hatalmasra a paprikákat, hanem hagyják, hogy a nap érlelje zamatosra.

Városban mindezt nehezebb megtenni. Ezért jó, ha ismerünk piacoló tanyasi embereket, akik behozzák az otthon nevelt tyúkokat, saját készítésű kecskesajtot, lekvárt, paradicsomlevet. Igaz, belőlük egyre kevesebb van, a felnövekvő generációnak már nem jelent távlatot a tanyasi élet.

Lengyelországban a biogazdák elérték, hogy az állam a termékeik kilencven százalékát felvásárolja, így nem kell szinte mindent exportálniuk, ahogyan a magyar gazdák teszik. A lengyeleknél a vegyszermentes étel nem szállodák asztalaira, elitüzletekbe kerül, hanem a kórházakba, iskolákba, idősek otthonába, az állam által fenntartott intézményekbe.

A magyar termelő is azt szeretné, hogy jusson jó étel az itteni gyerekeknek, betegeknek, időseknek. Segítséggel, támogatással mindez elérhető, s akkor a természetes ételhez a mostaninál többen hozzájuthatnak majd.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.