Gazprom-Mol: egy áramlat

Tegnap Alekszej Miller, a Gazprom vezetője tárgyalásokat folytatott Gyurcsány Ferenc miniszterelnökkel, Kóka János gazdasági és Veres János pénz-ügyminiszterrel, valamint Hernádi Zsolttal, a Mol elnök-vezérigazgatójával.

A zárt ajtók mögötti megbeszélésekről Kóka János gazdasági miniszter nyilatkozott, a Mol és a Gazprom pedig sajtóközleményt adott ki. A magyar felek - korábbi információnkat megerősítve - bejelentették: a Mol és a Gazprom közös céget alapított egy új, Közép-Ázsiából - többek között Oroszországból -, dél felől Magyarországra érkező gázvezeték megvalósíthatóságának vizsgálatára. Ha ez létrejön, kereskedelmi célú gáztározókat is kialakíthatnak nálunk az ország - túlnyomórészt Mol-tulajdonú - kiürült mezőin. Elvileg részben innen szolgálnák ki más államok igényeit is. A tervekben szereplő 10 milliárd köbméteres kapacitás-szükséglet egyébként nagyjából egy magyarországnyi igényt tud kielégíteni, és lényegében Magyarország üledékeiben lévő összes szabad helyet igénybe venné. Így szinte már az a kérdés, hogy hol lesz hely Magyarország 1,2 milliárd köbméteresre tervezett stratégiai tározójának. Mindenesetre szakértők szerint lesz.

Kóka János leszögezte: térségünk stratégiai érdeke, hogy a jelenlegi egy helyett több forrásból érkezzen ide gáz. Ennek érdekében "költségvetési források biztosításától" sem riadnak vissza, de a célra alapvetően európai uniós pénzeket szeretnének fordítani. Emellett - szögezte le - költségvetési bevételekkel is kecsegtet, ha a cégek Magyarországon tárolnak illetve ide szállítanak gázt.

A mostani megállapodásban szereplő Blue Stream (Kék Áramlat) nevű gázvezeték-terv mellett létezik egy másik, a Kaszpi-térségből Magyarország felé vezető terv, a Nabucco. Ez alapvetően nem orosz eredetű gázt szállítana, vagyis a Blue Stream versenytársának tekinthető. Magyarország, illetve a Mol ennek kidolgozásában is részt vesz. A Mol szerint a kettő között választani kell, mivel a két rendszer párhuzamos működtetése bizonyosan nem térül meg. Kóka János szavaiból azonban az derült ki, hogy ő esetleg a kettőt együtt is el tudná képzelni. A Nabucco tervezése jóval előrébb tart, mint a Blue Streamé, így néhány hét múlva eldől, lesz-e belőle valami.

Kóka János kérdésünkre, miszerint a tárgyalásokon volt-e szó a téli gázszállítási bizonytalanságok kiküszöböléséről, kifejtette: az orosz fél mindent megtesz azért, hogy ne ismétlődhessenek meg az ez év eleji ingadozások.

Ismeretes: a Gazprom annak érdekében, hogy Ukrajnában ne "lophassák el" az országon keresztül másoknak szállított gázt, külön szerződést kötött a tranzitra és külön az ukrán belföldi felhasználásra. Arra az esetre azonban, ha télen "valahogy" ismét elszivárogna Ukrajnában az európai országoknak szánt gáz, egyelőre sem a Gazprom, sem a magyar kormány nem helyezett kilátásba ellenintézkedéseket.

Más, a megbeszélésen esetleg elhangzott témákról a résztvevők nem számoltak be.

Az elmúlt napokban jelentősen megugrott a Mol árfolyama. Gazprom-közeli forrásaink ugyanakkor határozottan cáfolták, hogy a látogatásnak és az árfolyam-emelkedésnek bármi köze lenne egymáshoz.

Alekszej Miller útban a miniszterelnökhöz
Alekszej Miller útban a miniszterelnökhöz
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.