Október elsején lesznek az önkormányzati választások

A lehető legkorábbi időpontra írja ki az őszi önkormányzati választásokat az államfő. Sólyom László ezt tegnap az MTV az Este című műsorában jelentette be, konkrét dátum megjelölése nélkül.

Ez a közlés azonban elégséges támpont ahhoz, hogy kijelenthessük: október elsején tartják - az egyfordulós - választásokat. Ugyanis a törvény szerint október előtt nem választhatunk, ennek a hónapnak az első vasárnapja pedig elsejére esik. (Október elseje: önkormányzati választás - részletek)

Sólyom Lászlót a döntésben egyrészt az motiválhatta, hogy a választásokkal együtt járó bizonytalanságot a lehető legszűkebb időtartamra korlátozza. Ennél is fontosabb szempont lehet számára, hogy az 1956-os forradalom ötvenedik évfordulójának ünnepségeit - amelyek méltóságáért, mint többször nyilatkozta, személyes felelősséget érez - a lehető legtávolabb tartsa a választások politikai feszültségeitől.

A jubileum emelkedettsége más fontos politikai tényezők számára is kiemelt kérdés. Úgy tudjuk, a kormányzat már elküldte a meghívókat az összes olyan ország állami vezetőinek, amelyek annak idején magyar menekülteket befogadtak. Informálisan már igen sok elfogadó nyilatkozat érkezett. A résztvevőket a vendéglátók - egy a Külügyminisztérium által fogalmazott és a kormány által elfogadott - dokumentum, a Budapesti nyilatkozat megvitatására és aláírására kérik. A szöveg a szabadság és a demokrácia tiszteletéről szól. Megkezdődtek az ünnepségek gyakorlati előkészületei is. Alapozzák már az új '56-os emlékművet, amely a volt Sztálin-szobor helyén áll majd a Felvonulási téren. Dunaújvárosban készül az acéltömb. Az ötven évvel ezelőtti októberben ledöntött monstrum helyén végzett munkák során pedig kiderült, csak legenda, hogy az alatt biztonsági folyosórendszer húzódott volna.

Megkezdõdtek az 1956-os emlékmû építésének földmunkái a városligeti Dózsa György úton
Megkezdõdtek az 1956-os emlékmû építésének földmunkái a városligeti Dózsa György úton
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.