Berek Kati újra metrózik

Hovanyecz László
Értékteremtők 2006

A múlt év őszén ötödször adták át a Hazám Díjat. A harmincöt neves tudós, művész, közéleti személyiség által alapított XXI. Század Társaság 2001-ben adományozta először az elismerést olyan alkotóknak, akiknek életműve József Attila Hazám című szonettciklusának szellemiségében fogant. A kezdetben pénzjutalommal, majd Varga Imre József Attilát ábrázoló kisplasztikájával járó kitüntetést a társaság azzal tetézte, hogy a múlt évtől a Kossuth Kiadóval közösen megjelenteti a díjazottakkal készült életinterjúkat. Az idén tehát már az Értékteremtők második kötetét vehetjük kézbe. A Hovanyecz László által készült interjúk a jelen évszázadba átnyúlóan idézik meg a mögöttünk hagyottat.

A 2005-ben Hazám Díjjal kitüntetettek – Berek Katalin színművész, Bodor Pál író, újságíró, Cselőtei László kertészmérnök, akadémikus, Gaál István filmrendező, Kányádi Sándor költő, Korniss Péter fotóművész, Seregi László koreográfus – felidézik a családi környezetet, amelyből indultak. Egyfelől tehát vallomásaik kötete szociográfiai felvétel a múlt századról. Másfelől meg hatalmas tabló közelmúltunk szellemi életéről. Hiszen a Hazám díjasok szakmájuk kiemelkedő képviselői, gyakorlatilag mindenkit ismertek a magyar kulturális életben, aki az ő működésük idején „számított”. Seregi László például, aki nemcsak koreográfusnak kiváló, hanem mesélőnek is, éppúgy remek történeteket mond hajdani mesteréről, Harangozó Gyuláról, mint a „kultúrpápáról”, Aczél Györgyről vagy a szovjet-örmény zeneszerzőről, Aram Hacsaturjánról. Kányádi Sándor, az ugyancsak közismerten nagy mesemondó Márton Áron gyulafehérvári püspök alakját idézi meg, és mellé Fazekas Jánosét, a Ceausescu-éra vezető magyar politikusáét, aki, amint a költő mondja: a diktatúra idején egy személyben volt az RMDSZ. Bodor-Diurnus nem cáfolja meg magát. Interjú az interjúban – ez a műfaja vallomásának, amelyben arról beszél önkritikusan, hogyan sikerült őt, a folyton óvatost egyszer átvernie a Securitáténak.

Az interjúalanyok láthatóan örömmel mondják el történeteiket. Különösen szembetűnő ez Berek Katalinnál, aki tizenhárom esztendővel ezelőtti agyvérzése óta visszaküzdötte magát a színpadra. Ámde érezhetően nem azt tartja legnagyobb diadalának. „A gyógytornászomnak hosszú ideje könyörögtem, hogy próbáljuk ki a metrót. Ő mindig tiltakozott: eléggé veszélyes a villamos meg a busz is… Addig kérleltem, amíg kipróbáltuk. Az egyik mozgólépcsőn lementünk, a másikon felmentünk. Fáradt boldogsággal megálltam és azt mondtam: légy szíves vegyél nekem jutalmul egy újságot. Míg ő a standhoz ment, én visszaléptem a lefelé menő mozgólépcsőre. Amikor meglátott, a fejéhez kapott. És azóta újból metrózom.” (Kossuth, 198 oldal, 1980 forint)

Seregi László, Kányádi Sándor, Berek Kati, Korniss Péter, Cselõtei László, Bodor Pál, Gaál István
Seregi László, Kányádi Sándor, Berek Kati, Korniss Péter, Cselõtei László, Bodor Pál, Gaál István
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.