Acélosodó acélmű

A Dunaferr Zrt. nem eladó - mondta Valerij Naumenko, a cég új vezérigazgatója, aki közölte: a következő években több tízmilliárd forintos fejlesztést hajtanak végre a vasműben.

- Megközelítően 300 milliárd forintos árbevételt, valamint harmincszázalékos nyereségnövekedést, azaz a tavalyi 17,3 milliárd forint helyett 23,5 milliárd forintos adózás előtti eredményt tervez 2006-ra a Dunaferr Zrt. - nyilatkozta lapunknak Valerij Naumenko, a cég közelmúltban kinevezett új vezérigazgatója. A cég vezetője elsősorban arra alapozza a célkitűzést, hogy az acélipar tavalyi válsága után ebben az évben ismét kedvezőek a piaci kilátások. Jónak ígérkeznek az értékesítés feltételei az új uniós tagállamokban, a Dunaferr egyik legerősebb piacán.

A tervezett nyereségnövekedés másik alapfeltétele a termelés - azon belül is leginkább a meleghengermű kapacitásának - jelentős növelése, valamint a termelési költségek folyamatos csökkentése. A vezérigazgató közölte: a cég tulajdonosai - az ukrán-svájci Donbass-Duferco konzorcium - döntöttek egy öt-hat év alatt végrehajtandó, több tízmilliárd forintos fejlesztésről, amelyből az idén mintegy 54 millió eurót használnak fel.

- Mivel a 2004-es privatizációval a Dunaferr része lett egy hatalmas acélipari konszernnek, a dunaújvárosi beruházásokat úgy kellett megterveznünk, hogy azok illeszkedjenek a cégcsoport egészének fejlesztési stratégiájához - mondja Valerij Naumenko. - Így például Dunaújvárosban nincs lehetőség a nagyolvasztó vagy az acélgyártó üzem kapacitásának jelentős növelésére, ezzel szemben a meleghengermű termelését legalább a duplájára, a hideghengermű kapacitását pedig 70-80 százalékkal kell emelnünk. A fejlesztéseket több ütemben, elsőként ezeken a területeken hajtjuk végre.

A megkezdett beruházások is jelzik, hogy a tulajdonosok hosszú távra tervezik dunaújvárosi jelenlétüket. Valerij Naumenko - a cég tulajdonosainak korábbi nyilatkozatait megerősítve - kérdésünkre határozottan cáfolta azokat a sajtóhíreket, melyek szerint a Donbass-Duferco csoport a Dunaferr-részvények jelentős részének értékesítését tervezi. Közölte: nincs ilyen szándék.

Szintén a privatizációs szerződés tartalmazza, hogy a vállalat dolgozói létszáma 2009-ig nem csökkenhet 8444 fő alá. Ezzel kapcsolatban Valerij Naumenko elmondta: hosszú távon nem tartható az adminisztratív munkakörben dolgozók jelenlegi magas aránya.

Az év elején a vállalatnál működő érdek-képviseleti szervezetek figyelmeztető sztrájkkal adtak nyomatékot követeléseiknek, s a bértárgyalások februárban megegyezéssel zárultak. Valerij Naumenko azt mondta: a megállapodás óta a menedzsment havi rendszerességgel egyeztet a szakszervezetekkel, azt remélve, hogy így a jövőben megelőzhetik a munkáltató és a munkavállalók viszonyának kiéleződését.

- Az állami tulajdonban lévő Dunaferrben a szakszervezetek kivételezett helyzetben voltak, a dolgozói igényeket a korábbi menedzsment sokszor erőn felül is igyekezett teljesíteni - mondja a vezérigazgató. - A magántulajdonos megjelenésével új korszak kezdődött, amelyben az érdekképviseletek és a munkáltató alapviszonya az állandó konfliktus. Ez a normális, hiszen a problémáknak a megoldása visz előre. Az viszont a két oldal közös felelőssége, hogy a viták ne vezessenek munkabeszüntetéshez, hanem azokat kompromisszumokkal lehessen lezárni.

Valerij Naumenko sem megerősíteni, sem cáfolni nem kívánta azokat a híreket, amelyek szerint - az áprilisi parlamenti választásokat követően - Ukrajna miniszterelnök-jelöltjei között felbukkant Szergej Tarutának, a Donbass igazgatósági elnökének a neve is.

1961-ben született Ukrajnában, Donyeck megyében.

1982-ben kohómérnöki diplomát szerzett a Moszkvai Acél- és Fémötvözetek Főiskolán. Pályája során előbb kohómérnökként acélipari vállalatoknál végzett termelésirányítási feladatokat, majd külkereskedelemmel foglalkozott.

1996-ban csatlakozott a Donbass Ipari Szövetséghez, ahol különböző irányítói, vezetői feladatokat ellátva jelentős szerepet játszott abban, hogy a cég erős ipari-pénzügyi csoporttá fejlődött.

2006-tól a Dunaferr Zrt. vezérigazgatója.

A tavalyi acélipari válság után ismét kedvezõek a piaci kilátások
A tavalyi acélipari válság után ismét kedvezõek a piaci kilátások
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.