El kell bontani az Igazak Falát?

Építési engedély nélkül, törvénysértően emelte a magyar holokauszt áldozatainak emléket állító Igazak Falát a XII. kerületi önkormányzat, hasonlóan a nagy vihart kavart, szintén a városrészben álló, s a napokban első fokon bontásra ítélt turulszoborhoz - értesült a Népszabadság.

Az Igazak Fala 2005 októberében, a turulnál egy héttel korábban készült el. Megépítésének törvénysértő voltát megerősítette Forgács Imre, a fővárosi közigazgatási hivatal vezetője is. Mivel azonban a fennmaradási engedélyezési eljárás jelenleg is folyamatban van, egyelőre nem kommentálta az ügy várható kimenetelét. Úgy tudjuk, a hivataltól a hegyvidéki önkormányzat csak a fennmaradási eljárás lefolytatására kijelölendő hatóság megnevezését kérte még tavaly október végén, így egyértelmű, hogy az Igazak Fala sem rendelkezik építési engedéllyel.

Az ügy várható kimenetele a turuléhoz képest annyival bonyolultabb, hogy a Fővárosi Közgyűlés engedélye vagy elutasítása itt még hiányzik. Korábban az sem volt egyértelmű, az Igazak Fala is közterületi műalkotásnak minősül-e. Az első fokon eljáró XVI. kerületi jegyzőség nemrégiben megkapta a döntéshez szükséges, a Budapest Galéria vezetője által felkért szakmai bizottság állásfoglalását. A grémium úgy döntött, módosítás nélkül a tervet nem tudja elfogadni, s ennek elkészítésére és bemutatására szólította fel az alkotót.

A XVI. kerület erre tekintettel felfüggesztette az eljárást, kérve a Fővárosi Közgyűlés állásfoglalását. A közgyűlést ugyan nem köti az idő, de a kérdést napirendre kell vennie. Az építési hatóságnak csak ezután, 90 napon belül van lehetősége a döntésre. Ha a közgyűlés, tekintettel az előzményekre, elutasítaná a műalkotást, úgy a jogszabályok alapján a fennmaradási engedély ebben az esetben sem adható ki, tehát az Igazak Falát is el kell bontani.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.