Madeira: ékszer az Atlanti-óceánban

Úszó virágoskertnek is nevezik Madeira szigetét. A Portugáliához tartozó földdarabot elsősorban természeti szépségeiért érdemes felkeresni. De Madeira történelmi emlékekben is bővelkedik.

Színpompás virágok, bőven termő, egzotikus gyümölcsfák, sűrű, zöld erdők, felhőkbe vesző hegycsúcsok, bazaltsziklák, vízesések szelte völgyek, apró halászfalvak és a mindezt körülölelő áttetsző, kék tenger - Madeira szigetének bármelyik pontjáról tekintünk körbe, nem tudunk betelni a látvánnyal.

A vulkanikus eredetű sziget meredek hegyoldalai, melyek helyenként 1800 méteres csúcsokban végződnek, szinte mindenhonnan gyönyörű kilátást biztosítanak a burjánzó növényzetű, hol vadregényes, hol az ember által megszelídített tájra. Madeira elképesztő változatosságú növényvilága a nagy páratartalomnak és a különleges mikroklímának köszönhető. A kellemes időjárás - télen 19, nyáron 23 fok a középhőmérséklet -, a magasságtól függően változó éghajlati viszonyok lehetővé teszik, hogy úgy a trópusi, mint a mediterrán növények kedvező körülményeket találjanak itt. Gazdag erdősége, amelyről a sziget a nevét is kapta (a madeira szó fát jelent) ma már a világörökség része. A teraszosan megművelt hegyoldalakon függő kertekben megterem a banán, füge, mangó, maracuya, avokádó és több, magyarul meg sem nevez-
hető gyümölcs és zöldség, valamint cseresznye, szilva vagy szőlő is. A virágok fajtáit és színeit pedig felsorolni sem lehet.

Az izgalmas, változatos táj rejtette természeti titkok igazán csak gyalogosan fedezhetők fel. A szigetet keresztül-kasul szelik az ösvények, a patakok medrét követő, szédítő szakadékok mellett elhaladó hegyi járatok, melyek szinte minden kanyarulatnál más és más panorámát tárnak elénk. Ki-ki, saját felkészültségének megfelelően, különböző nehézségű és hosszúságú sétautakra vállalkozhat.

De a kényelmet szeretők sem maradnak élmény nélkül. A sziget fővárosából, Funchalból függővasút visz az 550 méteres magasságú Monte kilátójához. Ide már csak azért is kötelező a kirándulás, mert az itteni templomban vannak elhelyezve az utolsó magyar király maradványai. Az 1919-ben Madeira szigetére száműzött IV. Károly 1922-ben, 34 éves korában hunyt el tüdőgyulladásban. A helyi kormányzat október 21.-ét a nemrég boldoggá avatott Károly ünnepének szentelte.

Az amfiteátrumszerű öbölben fekvő Funchal városában érdemes felkeresni az amerikai felfedező útja előtt erre járt, és az itteni kormányzó lányát feleségül vett Kolumbusz Kristóf hajójának másolatát.

Talán az egyetlen dolog, ami hiányzik az óceánnal többnyire meredek sziklafallal érintkező szigeten, az a széles, strandolásra alkalmas homokos föveny. De ezért sem kell nagyon messzire menni. 25 kilométernyi távolságra van a 16 tagból álló szigetcsoport másik lakott szigete, az alig ötven négyzetkilométeres, Porto Santo, ahol a kilenc kilométer hosszú aranysárga homokpart, a kellemes hőmérsékletű, átlátszóan tiszta víz ideális strandolási feltételeket nyújt.

A szigeteket ugyan hajóval is meg lehet közelíteni, de a turisták nagy része repülővel érkezik. A portugál légitársaság gépei a hazai légikikötőkből másfél óra alatt repítenek Madeirára. Magyar irodák néha charterjáratokat indítanak, de több európai légitársaságnak is vannak ide irányuló járatai. Részletes információk találhatók több nyelven a madeiratourism.org honlapon.

Top cikkek