Nincs kormányváltó hangulat

A március 15-e környéki ünnepi és választási események aktivizálták a választópolgárokat. Jelenleg a választásra jogosultak 61 százaléka úgy véli, hogy az áprilisi választások első fordulójában leadja voksát.

Nézze meg frissített interaktív grafikánkat!

Bár a részvételi hajlandóság hétről hétre emelkedik, még mindig elmarad a négy évvel ezelőtt mért 69 százalékos szinttől. A közhangulatra az is jellemző, hogy egyre többen gondolják úgy: a választás valamiféle "élet-halál kérdés". Az ország szempontjából 66, saját élete szempontjából 54 százalék érzi sorsdöntőnek, hogy ki győz.

A felmérés szerint kevesebben igénylik a kormány távozását, mint maradását (35 illetve 45 százalék). Figyelemre méltó, hogy az MSZP hívei körében erősebb a jelenlegi hatalmi viszonyok fennmaradásának kívánalma, mint a fideszesek között a változás akarása (98, illetve 90 százalék). A politikai konstelláció továbbélésére utal az is, hogy az emberek kétharmada kettőnél több pártot szeretne látni a törvényhozásban.

A két nagy párt támogatóinak választói viselkedését alaposabb elemzésnek alávetve azt tapasztaljuk, hogy az MSZP-nek és a Fidesznek egyformán aktív és eltökélt a tábora. A választókorúak 20 százaléka - 1,6 millió ember - azt mondja, hogy április 9-én biztosan elmegy szavazni, és voksát a csocialistákra adja. 1,6 millió választóra számíthat biztosan a Fidesz is. Ennél feltehetően nagyobb támogatottságot szerez mindkét politikai erő, hiszen jelentős belső tartalékokkal rendelkeznek, de a hátralévő időszakban még a bizonytalanokból verbuválódó tábort is toborozhatnak. Valószínűnek tűnik, hogy az MSZP a kampányban még megerősítheti bizonytalan, nyolc százalékot kitevő híveit. A Fidesznek az efféle belső tartaléka valamivel kisebb: hatszázalékos (félmilliós), ebből fakad a választókorúak körében mért hátránya. A részvételi szándék és a szavazati valószínűségek március közepi szintje alapján az MSZP-nek legkevesebb 2,2 millió szavazója lehet az első fordulóban, de a mostaninál nagyobb részvételi aktivitás és a pártokhoz nem kötődők magához csábítása esetén van esélye annak, hogy száz-kétszázezerrel meghaladja azt. A Fidesz- KDNP listájának legalább 2,1 millió szavazója lehet, de náluk is bővülhet néhány százezerrel a támogatottság.

Az SZDSZ tartja az öt százalékot, s ez a biztos szabad demokrata szavazói kör jelenleg 200 ezer főt tesz ki. További reményt adhat a liberális pártnak az a kétszázaléknyi aktív választó, aki legalább 50 százalék esélyt ad arra, hogy az SZDSZ-re voksol.

l Az adatfelvétel ideje: 2006. március 14-20. A megkérdezettek száma: 1500 fő, ők együttesen az ország 18 éves és annál idősebb lakosságát képviselik. Az alapsokaság és a megkérdezettek összetétele megegyezik. A közvélemény-kutatás során kapott adatok 1500 fős mintánál legfeljebb plusz-mínusz 2,5 százalékkal térhetnek el attól, amit akkor kaptunk volna, ha minden választókorú személyt megkérdeztünk volna az országban.

Nézze meg frissített interaktív grafikánkat!

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.