A "Phiúk" újra feltalálták a spanyolviaszt

"Megint indul a pop-mc kínzó steezo, erre nincs szó fo'seezo, de viszont ez lesz a norma, a nívó, mint a cseh pivo, a soha el nem múló zene tengeréhez móló, innen mélyebbre evezhetsz, itt verbális a pisztoly, nem eszem rendőrt, mert a rendőr az disznó..." - így kezdődik az egyik Saiid-szóló Akkezdet Phiai lemezén.

Amikor Akkezdet Phiai zenekar néhány évvel ezelőtt megalakult, Magyarországon egyetlen rapper sem foglalkozott azzal, hogy tiszta rímekben adja elő a szövegét. A két huszonéves fiatalember, Saiid, és Újonc Peti - "civil" nevükön Süveg Márk és Závada Péter - azonban amerikai mintára kezdett el rappelni. Fülbemászó és kreatív rímeket faragtak, faragáshoz méltatlan könnyedséggel. Csak egy példa: "Elvesztem a fonalat, de megjön Ariadne, elmehetnék veled, mondjuk ari vagy, de hadd ne. Úgy sincs annyi nálam, amenynyit Ali adna, mármint anyagiakba, de anya ne ijedj be, marad anyag a jachtra, anya vajha tudja marad-e apróm a jattra.

- Sokan mondták, hogy a magyar nyelvvel nem lehet úgy játszani, mint az angollal - meséli Saiid, azaz Márk. - Mi meg akartuk mutatni, hogy sikerülhet, úgy éreztük, hogy az a bizonyos kezdet bennünk van, ezért is lettünk Akkezdet Phiai.

- Persze, el lehetett volna indulni a költészet felől is, hiszen ott már rég megvoltak ezek a szójátékok - mondja Újonc Peti -, de nekünk akkor az olyan volt, mintha még egyszer feltaláltuk volna a spanyolviaszt.

Az első számok demoverzióban jutottak el barátokhoz, ismerősökhöz, majd kézről kézre tovább. A lemezkiadás sokáig váratott magára. A sok pozitív visszajelzés hatására 2003-ban a fiúk végül úgy döntöttek, hogy megjelentetnek egy albumot, stílusosan "Akkezdet" címmel

- Ez a lemez "idegből" készült, azért lett olyan átütő. Komoly dolgokról szövegeltünk, olyanokról, amiket magunk körül látunk. Sok kritikát kaptunk, hogy olyasmiről is beszélünk, amiben nem vettünk még részt. De szerintem egy rappernek megengedett a szerepjátszás, ugyanúgy egy költő is írhat verset olyasmiről, amit még nem csinált - mondja Saiid.

Sokan elfelejtik, hogy a nyolcvanas évek első hazai hip-hop hullámát elsodorta a német techno beérkezése, és hogy igazából a mostani fellendülés már reneszánsz. Akkezdet Phiai szerint a média mostohagyermekként bánik a magyar undergrounddal, ezen belül a hip-hop, és rapzenével is. Úgy vélik, az emberek még mindig megnézik a buszon a bőnadrágos fiatalokat, akik persze így még inkább a saját "rappos" közösségükhöz húznak.

- Gyerekcipő van még nagyon -mondja Saiid - Mint abban az üdítőreklámban, amit a magyar zenetévén szoktak játszani: "Hogy kell mondani? Hip-hop vagy hip-háp? - Hip-hop, hip-háp? Nem mindegy?". Hát ilyen az emberek hozzáállása is: nem mindegy?

2004-ben Akkezdet Phiai büszke birtokosa lehetett a Budapesti Függetlenfilm Szemle díjának, amit az 1Hét című rövidfilm zenéjének elkészítéséért kaptak. Császi Ádám és Tóth Zoltán Gábor filmje egy roma fiatalember egy hetének dokumentumszerű ábrázolása. Az 1Hét igencsak népszerű lett a rapzenét hallgató fiatalok közt, mi tagadás eleinte sokan csak a zene miatt nézték meg. Később viszont "a drót már úgy ment tovább": nézd meg az 1Hetet, nagyon kemény film, és a zenét Akkezdet csinálta. Saiid és Újonc szerint végül ezt az alkotást igazán a közönség ismerte el, és sok fiatal érdeklődőt szerzett a rövidfilmeknek. a művészvilág közeledésének.

Závada Péter "egyébként" a Kossuth-díjas író, Závada Pál fia. Azt mondja, ő nem érzi "elfajzottnak" magát az írói vonaltól.

- Akkor fajzottam volna el, ha befejeztem volna a közgázt - állítja. - Inkább olasz szakos lettem és mostanában költő is.

Süveg Márk egyébként dj-kedéssel foglalkozik de ő intézi a fellépéseket és az ezzel járó ügyes-bajos dolgokat is. Akkezdet Phiai új album megjelentetésére is készül, mint mondják: ez az elvárások miatt most már sokkal nehezebb lesz.

A két fiatalembert nemrég a Slam Poetryn, az MC-k vagyis rapperek és költők részvételével megrendezett rímelő-felolvasó esten is láthatta a publikum. Az estet mindketten nagyon izgatottan várták, és mint komoly irodalmi eseményre készültek fel, mert úgy gondolják, az értelmiség végre nyitott a rap felé, és ők az első olyan hip-hop generáció tagjai Magyarországon, akik belevágtak ebbe a próbálkozásba, azaz a két rímművész társaság közelítésébe. A Műcsarnokban értő közönség előtt, zene, tehát segítség nélkül, Akkezdet Phiai szerint: nehéz volt.

- A gyomrom a torkomban volt - meséli Márk - Próbáltam olyan szöveget írni erre az alkalomra, ami félúton van, tehát nem túl komoly, inkább csipkelődős a költők felé. De az volt a jellemző, hogy a költők próbáltak meg idomulni az MC-khez, és nem fordítva.

A "Phiúk" legközelebb március 11-én, az A38 hajón lépnek fel nagyközönség előtt.

Hip-hop: Amerikából származó könnyűzenei műfaj és életstílus
Rap: zenei alapokra, ütemre mondott rímelő szöveg
Freestyle: kötetlen témájú rapelőadás
Demoverzió: egy dal kiadatlan, próba formában

Závada Péter és Süveg Márk, azaz Saiid  és Újonc Peti kreatív rímeket faragnak
Závada Péter és Süveg Márk, azaz Saiid és Újonc Peti kreatív rímeket faragnak
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.