Utolsó simítások a New York-palotán

Olasz szótól hangos a New York kávéház és a palota, a belsőépítészeti munkákat ugyanis jórészt olasz mesterek és művezetők végzik. A tervezők társaságában gyakran látni az egyik Boscolo fivért is, aki személyesen felügyeli a részletek kialakítását. Elvégre a New York a Boscolo szállodalánc talán legszebb gyöngyszeme lesz.

A kávéházban Benyó László vezető tervező kísér körbe. Tulajdonképpen majdnem minden kész. Az utolsó leveleket aranyozzák a stukkókon, s a csavaros alabástrom oszlopok díszes bronzfoglalatait patinázzák. Hiányzik még egy-egy lámpatest, kisebb tükör, s akad még néhány kilógó vezeték. Az egyik hátsó kisteremben, a Fehér szalonban most szerelnek fel egy korhű harmonikaajtót. A mellette lévő Lotz Teremben még nincs fenn a mennyezeti Lotz-pannó. De mindenütt készen vannak a faburkolatok, kész a márványpadló, helyükön lógnak az új (s az eredetit hűen utánzó) kristálycsillárok, már régebben megtisztították a szép Magyari Mannheimer- és Eisenhut Ferenc-féle freskókat.

A kávéházbejáratot a Dohány utcai sarokra helyezték vissza. Belül az ajtó mellett két csavart oszlop áll, ezeket a Vendéglátó-ipari Múzeum őrizte, a restaurátorok most tüntetik el róluk a raktározás nyomait. A sarokajtón érkezőt először egy márvány medencés, bronz alakos falikút látványa fogadja majd, ez is eredeti helyére került vissza, szintén a múzeumtól. Be lehet majd jönni másik bejáraton is, például a körút felől (azon az ajtón, amelyet a mi időnkben használtunk), ekkor azonban először az új hölgyterembe lépünk (ez volt az utóbbi évtizedekben a ruhatár és az előtér), s innen balra tovább a kávéházba.

A híres "mély vízben" luxusétterem lesz, s ennek végében a pazar márványterem (mely egyébként főleg faburkolatú, nagy tükrökkel). A mély víz fölött a világirodalmi jelentőségű karzat (egyelőre nejlonba burkolva), melynek intimitása úgy érzem, kissé elvész azáltal, hogy a palota udvara felé a hátfala nyitott. A lényeg: a kávéház sokkal világosabb, fényesebb lesz, mint a bezárás előtt volt.

A palota emeletein már a burkolatokkal, a falak tapétázásával, a szerelvényezéssel vannak elfoglalva. A csillárokat szinte mindenütt a helyén találjuk. Furán mutatnak a még szinte nyers szobákban. Érdekes, piros kristálycsillár lóg például (szintén nejlonban) az Erzsébet körút felőli, leendő luxusapartmanban, amely tulajdonképpen az elnöki lakosztálynak felel meg.

Az udvar fölött - mely tulajdonképpen hallá lényegül át - most készült el az üvegtető, padlóján már csillog a mintás márvány. Oldalt, a leendő recepció hátterében egy aranymozaikkal kirakott, ívelt fal hívja fel magára a figyelmet. Benéztünk a pincébe is: láttuk a készülő wellnessközpont fehér barlangjáratait. A folyosók falfelületét úgy képezték ki, hogy sziklafelületet imitáljanak, vagyis barlangszerűek legyenek.

Az udvaron régebben egy díszkút állt Senyei Károly fürdőjelenetet ábrázoló szoborkompozíciójával. Ezt áthelyezik, valószínűleg a szálloda később felépülő, modern szárnyába. Annak építése még - a volt Athenaeum nyomda helyén - a mélygarázsnál tart, várhatóan két év múlva lesz kész.

A New York-palota felújítása azonban áprilisra befejeződik, s megnyílik 107 szobájával, nagy hírű kávéházával, homlokzati különleges díszvilágításával Budapest várva várt új csodája. (Cs. L.)

Freskó a Boscolo legújabb hoteljében
Freskó a Boscolo legújabb hoteljében
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.