Penésszel él az ember

Régi és új építésű házakban egyaránt megjelennek nehezen kipusztítható szürkészöld foltok a sarkokban. A penész kiirtása sokszor kilátástalannak tűnő küzdelem az elemekkel, a megelőzésért viszont annál többet tehetnek a lakók.

Túl szépnek tűnt, hogy igaz legyen - tárja szét a kezét az egyik lakó -, a lepusztult, bontásra ítélt régi lakásunkból újba és nagyobba költözhettünk. Ki gondolta volna, hogy itt majd a penész keseríti az életünket?

- Csak oldalt van a penész, ami alulról jön, az a salétrom - pontosítja a helyzetet egy másik lakó, büszkén építőipari segédmunkásként szerzett ismereteire. Nem látom, hogy a többieket ez nagyon érdekelné.

A Megyeri úti önkormányzati szociális bérlakásokba 2003 nyarán költöztek be az első lakók. Azt mondják, már néhány hónappal az átadás után megjelentek az első gyanús foltok a falon, amit akkor jeleztek is a háztömb kezelésével megbízott Újpest Kft.-nek. Jó tanácsot - szellőztessenek és fűtsenek többet - bőséggel kaptak, de közvetlen segítséget csak anynyit láttak, hogy a kivitelező Mester-Nívó Kft. munkásai penészölővel néhányszor végigkenték a zöldülő sarkokat, falakat, és új bérleményt kapott az a család, akinek a szobáit az önkormányzat lakhatatlannak nyilvánította. A kivitelező Mester-Nívónál úgy tudják, hogy a háromszáz lakásból mindössze ötöt-nyolcat érint a probléma. Szerintük a penészedést a lakók nem megfelelő szellőztetési szokásai okozzák. A cég ügyintézője elmondta: ők készek voltak a kompromiszszumra, a társaság költségén több lakásba is automata résszellőzőt építettek be.

Lapunk megkeresésére viszont a lakók egyetlen épületszárny ötvenöt lakásából huszonháromnál jeleztek penészedést. A házkezelőséggel és ilyenformán a lakók érdekeinek védelmével megbízott Újpest Kft., illetve a tulajdonos Vagyonkezelő Rt. nem kívánt nyilatkozni az ügyben. Arról sem tudtak érdemi információt adni, hogy voltaképpen hány lakást érint a teljes épületegyüttesben a penészedés, mivel - ahogy a kft. ügyintézőjétől sikerült megtudnunk - "a panaszokról nem vezetnek listát, a bérlők kifogásait minden esetben egyenesen a kivitelezőhöz továbbítják, amely azokat saját maga kivizsgálja, és ha kell, kijavítja az esetleges hibákat".

Szende Árpád építésügyi igazságügyi szakértő szerint az új építésű lakásoknál a penészedés az egyik leggyakoribb probléma, és ennek következtében vita tárgya a kivitelező, illetve a forgalmazó és a lakók között. - Lakni is tudni kell - mondja. A szakértő szerint aránylag ritka, hogy kizárólag a kivitelező hibájából penészedik a fal. Ez is hozzájárulhat a penészedéshez, de azt nagyobb részt a nem megfelelő lakáshasználat okozhatja. - A mai lakások gyorsan épülnek fel, és a beköltözésig kevés idő telik el. A falak még nedvesek, az építéskor bekerült víznek nincs ideje elpárologni, miközben a főzés, sütés és fürdés jelentős páranövekedést eredményez - teszi hozzá. Szende Árpád szerint alapesetben elegendő, ha sűrűn szellőztetünk. Télen azzal is lehet gyorsítani a lakás kiszáradását, ha rövid időre nagyon felfűtjük a lakást, majd kereszthuzattal 5-10 percig szellőztetünk. Ezt a műveletet érdemes napjában többször megismételni, általában néhány hét után jelentős változás figyelhető meg.

A kivitelező is hibázhat: előfordulhat, hogy néhány helyen nem megfelelő a hőszigetelő panelek illesztése, ahol a nagy külső és belső hőmérsékletkülönbség esetén kiáramlik a hő a lakásból. Az ilyen helyeken (jellemzően a sarkokban) hőhidak alakulnak ki, ahol a pára lecsapódik. A másik jellemző probléma abból a helyzetből adódik, hogy míg a huzatos régi ablakok elősegítik a lakás szellőzését, a mai, modern nyílászárók már szinte száz százalékban szigetelnek. A szellőztetésnél ezzel is számolni kell. Ami a korábbi lakásnál még elég volt, az az újban már kevés lehet.

A kivitelező hibáit egy rutinvizsgálattal meg lehet állapítani: az építési műszaki ellenőrnek elég egy kis lyukat fúrnia a falba, amiből kiderül, az adott helyen milyen vastag a szigetelés. A kivitelező kártérítésre kötelezhető: vagy visszatérítést ad az árból, vagy kijavítja a hibákat. Ez több lakás esetében már rendkívül drága mulatság, mert kívülről fel kell állványozni a falat, és lecserélni a szigetelést.

A gombaölők szívós harcra készülhetnek

A penészgombáknak sok fajtája van, a laikus csak a zöldestől a feketéig terjedő színéről tudja elkülöníteni őket. Ami közös bennük: ha már egyszer megjelent a falon, akkor nagyon nehéz tőle megszabadulni. Szende Árpád szerint a gombaölő szerek ártól és minőségtől függetlenül csak rövid ideig jelentenek megoldást. Több terméken is olvasható, hogy megakadályozza a penészgomba újratelepedését, azonban a hatás csak addig tart, amíg a felvitt anyag a falon van, ami annyit jelent, hogy néhány havonta meg kell ismételni a festést.

Végleges eredményt csak attól várhatunk, ha kiderítjük és megszüntetjük a penészedést kiváltó okokat. A hőszigetelésből fakadó problémák kapcsán különösen elterjed tévhit, hogy a hőszigetelőként reklámozott műanyag tapétákkal pár tízezer forintos befektetéssel javíthatunk a helyzeten. - Ilyenkor annyit érünk el, hogy ott is megjelenik a penész, ahol addig nem volt - mondja. Ebben az esetben a hőhidak mentén elhelyezett külső szigetelés lehet a megoldás. Ez jóval drágább, de így legalább szerencsés esetben örökre eltűnhet a penészgomba a falról.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.