A kampánycsend már nem divat Európában

Európában kihalóban van a kampánycsend, s rövidülnek a kampányidőszakok - erről számolnak be tudósítóink. Körkép: Nagy-Britannia, Németország, Ausztria

Nagy-Britannia: A "parlamenti demokrácia szülőanyjaként" emlegetett szigetországban legalább ötévenként az urnák elé járulnak az állampolgárok - írja Londonból R. Hahn Veronika. A hatalmon lévő kormány feje, amikor elérkezettnek látja az időt, felkéri az uralkodót, hogy oszlassa fel a parlamentet. Tizenhét munkanappal a királyi proklamáció után, 1935 óta minden egyes alkalommal csütörtöki napon nyitnak ki a szavazófülkék. A választási kampány során egyetlen párt sem költhet többet 15 millió fontnál, de jelentős összeget takarítanak meg az ingyenes postai szolgáltatásokkal. A közszolgálati médiumokban tilos a fizetett hirdetés, de a mérvadó pártok ingyen adásidőt kapnak a három fő földi sugárzású televíziós csatornán.

Németország: Berlinben csak közvetett módon szabályozzák, mikor kezdhetik meg a pártok a választási kampányt - írja Inotai Edit. Az országban évente egymást érik a választások, így itt valóban igaz a mondás: a kampány már a szavazás másnapján megkezdődik - a következő tartományi, önkormányzati vagy éppen európai választásra. A szövetségi és az EP-választások kampánya akkor kezdődhet, amikor a pártok indulási szándékát a választási bizottság jóváhagyta. Ezt a szavazás előtt kilencven nappal kell jelezniük, a listákat és egyéni jelölteket pedig 58 nappal a választás előtt kell engedélyeztetni. Elvileg ekkor indulhat a kampány. A plakátok elhelyezéséről az önkormányzatok dönthetnek, a közszolgálati televíziónak és rádióknak kötelező sugározniuk minden jóváhagyott párt hirdetését.

Ausztria: Bécsben a választási kampányt semmilyen formában nem szabályozzák - állapítja meg tudósítónk, Szászi Júlia. A pártok tetszésük szerinti időben kezdik meg a kampánytevékenységet, és ugyanígy saját belátásuk szerinti eszközöket vetnek be, annyi pénzt fordítanak rá, amennyit akarnak. A kampányra fordított költség visszatérítése a kancellári hivatal feladata. Nincs kampánycsend: a pártok és politikusok az utolsó percig agitálhatnak. Az egyetlen szabály, ami a választási kampányra vonatkozik - ugyanúgy, mint minden közszereplésre -, a büntető törvénykönyv.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.