Mozikban a lopott kultfilm eredetije

Bár az angolszász filmgyártásban kifejezetten népszerűek a folytatások, hazánkban szinte egyedülálló a 2-re végződő cím. Ezt a szokást igyekszik megtörni Rudolf Péter e heti bemutatója.

A színész-rendező összeszedte az Üvegtigris című sikerdarabjának szereplőit, és meghívta őket egy újabb epizódra. Persze megint ő van a középpontban, pontosabban ő Lali szerepében, a büfés ellenállhatatlan lakókocsijával együttvéve. Sőt komoly veszély fenyegeti az "intézményt": kilóra akarják megvenni, hogy lakóparkot építsenek a helyén. (Ennél már csak az lenne abszurdabb, ha multiplexmoziról lenne szó.) Itt az idő, cselekedni kell! De "sajnos" mindig közbejön valami: egy esküvő, egy temetés, egy meteor, egy térkép, egy gazdáját beköpő Trabant, egy aligátor és egy elszabadult körhinta - csak hogy kellően abszurd legyen a szituáció.

Rudolf Péter első Üvegtigrise - anno közösen jegyezték Kapitány Ivánnal - azért is érdekes, mert nem a mozikban ért el kimagasló sikereket (bár ott sem volt sikertelen), hanem DVD-kiadása után vált úgynevezett kult(usz)filmmé. Rengeteget eladtak belőle, sőt rajongói klubok alakultak, ahol közösen röhögtek a már minden bizonnyal kívülről is tudott poénokon, beszólásokon.

- A mintegy 230 millió forintból készült Üvegtigris 2-t nem támogatták állami pénzzel, így óriási károkat okoz, hogy az interneten elterjedt egy zene nélküli félkész verziója a produkciónak, amelyet becslések szerint már legalább 100 ezren letöltöttek - mondta lapunknak Pataki Ági producer. Hozzátéve: bár nagyon ügyeltek, minden bizonnyal a gyártási folyamat során került ki az illegális kópia, jelenleg rendőrségi nyomozás folyik az ügyben.

Pataki Ági még megbecsülni sem tudja, mennyi kárt okoz az illegális letöltés, de egy biztos: a mozis látogatottság ezúttal kritikus fontosságú, mivel mintegy 300 ezer néző után válik a film nyereségessé. Tulajdonképpen az alkotók és a stáb gázsija forog veszélyben - a bevételekből tervezik fedezni a még kifizetetlen béreket.

Az Üvegtigris 2-t csütörtöktől játsszák a hazai mozik, én ezt a változatot ajánlom.

Filmbemutatók:

Az elszánt diplomata (The Constant Gardener) angol, színes, feliratos.

R.: Fernando Meirelles

Mianyánk kivan (Reinas) spanyol, színes, feliratos.

R.: Manuel Gómez Pereira

Félhomály (Half Light) angol, színes, feliratos.

R.: Craig Rosenberg

Csacsi húzta Trabantban: Reviczky Gábor, Rudolf Péter, Csuja Imre, Szarvas József, Horváth Lajos Ottó és Gáspár Sándor
Csacsi húzta Trabantban: Reviczky Gábor, Rudolf Péter, Csuja Imre, Szarvas József, Horváth Lajos Ottó és Gáspár Sándor
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.