Az elfelejtett katasztrófák listája

Top Ten listával emlékezetett csütörtökön New Yorkban az "Orvosok határok nélkül" nemzetközi szervezet az elfelejtett katasztrófákra, amelyek legtöbbjét évtizedeken át elhúzódó konfliktusok idézték elő.

A szervezet immár nyolcadszor hívja fel a figyelmet a lista kiadásával arra, hogy ezek a katasztrófák - nagyságuk ellenére - alig kaptak helyet a médiában. A listán hetedik alkalommal szerepel Kolumbia és a Kongói Demokratikus Köztársaság.

Az "Orvosok határok nélkül" nemzetközi segélyszervezet felhívja a figyelmet arra, hogy kongóiak milliói nélkülöznek és szenvednek erőszakot, amit azonban alig vesz észre a világ. Kolumbiában az erőszakos cselekmények okozzák továbbra is a halálesetek többségét abban a harcban, amely a drogkereskedelem és a föld mélyén rejlő kincsek fölötti ellenőrzésért folyik.

A Szudán déli részében húsz éven folyt polgárháború hivatalos jelentés szerint 2005 januárban véget ért, de ez mit sem változtatott a katasztrofális élelmiszerhiányon: a hat millió lakos többsége élelmiszersegélyre szorul.

A szervezet által megnevezett majd minden régióban csaknem teljesen lerombolták az egészségügyi ellátást a fegyveres konfliktusok. Könnyen kezelhető betegségek, mint például a kanyaró és malária sok helyen akut válsághelyzetet idéznek elő. Vallási és etnikai erőszak bénította meg az egészségügyi ellátást India északi részében is, ahol tovább emelkedik a tuberkulózisban és AIDS-ben elhunytak száma.

A HIV-pandémiáról ugyan rendszeresen beszámol a sajtó, de a fejlődő országokban alkalmazható gyógyszerek kifejlesztését célzó kutatás és fejlesztés gyakorlatilag nem létezik. A fertőzés gyerekeknél való kimutatásához igen drága technológia szükséges, és a megbetegedett csecsemők fele nem éri meg második születésnapját.

A legelhanyagoltabb emberi katasztrófák listáján szerepel Csecsenföld, Haiti, Észak-Uganda (ahol a lakosság 80 százaléka táborokban él), Elefántcsontpart, és Szomália, ahol százezer lakosra még ma is csak négy orvos és 28 ápolónő jut.

(MTI)

Szudáni menekült fiú egy darfúri táborban
Szudáni menekült fiú egy darfúri táborban
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.