Lakóházban a magyar üvegbeton

A világon elsőként a Földes és Társai Építészeti Iroda építette be a magyar üvegbetont egy budapesti, szentgyörgytelepi lakóházba.

A fényáteresztő beton egy fiatal magyar építész, a csongrádi Losonczi Áron találmánya. Az üvegbeton világszerte nagy visszhangot váltott ki, a tekintélyes Time magazin a 2004-es év egyik legjelentősebb találmányának minősítette, elismerve, hogy a magyar szakember olyan építőanyagot alkotott, mely alapjában változtathatja meg az építészetet. Mint arról lapunkban beszámoltunk, az üvegbeton alapötlete valójában igen egyszerű: ezer és ezer optikai üvegszál fut egymással párhuzamosan a betonban, és továbbítja pontonként a fényt az építőblokk két oldala között. A találmány beépítésére azonban mindeddig várni kellett, mivel a szakma csak lassan fogadta el az újítást.

A több Pro Architectura-díjjal elismert Földes László építész azonban fantáziát látott a fényáteresztő betonban. Az üvegbeton első beépítése átmenet a szobor és az építőelem között, jelezve a találmány esztétikai erejét. A tömb a belső és külső fények viszonyától függően mindig más és más látványt nyújt, kellemes melegséggel töltve be a lakóteret. A Média Építészeti-díjjal elsőként a magyar sajtó képviselői ismerték el a szentgyörgytelepi lakóházat.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.