Magyarország első borútja a villányi

Borútra indulni egyebek mellett azért jó, mert az ember többféle kiváló nedűt is megkóstolhat anélkül, hogy a túlzott ivás csapdájába esne. Ha ráadásul szakavatott túravezetők segítik, akkor részegség helyett legfeljebb könnyű mámorral vészeli át az egész napi kíváncsiskodást, mert minden pincészetben csak keveset kóstol, s a gondos gazda a harapnivalók összeállítására is ügyel.

Villány környéki bortúrát szervezni szüret után nem könynyű - a szálláshelyek többsége ebben az időszakban rendszerint foglalt. A világháló azonban segíthet, s így akár az egyik legszebb faluban - Palkonyán -, a műemléki védettséget élvező pincesoron is találhatunk összkomfortos vendégházat elfogadható árért. A tulajdonosok házi tejet, kolbászt, szalonnát adnak reggelire, s a szobák alatti családi pincészetben akár társasági összejöveteleket is szervezhetünk. A környék összes borászát ismerik, így alapos mérlegelés után választják ki, hová küldjék vendégeiket egy-egy borbemutatóra. Haraszti Ferenc például azok közé a palkonyai borászok közé tartozik, akiknek már az apjuk és a nagyapjuk is foglalkozott szőlővel - sikereikről a szépen felújított pince egyik helyiségében számos oklevél és kitüntetés tanúskodik. Az itteni borvidék keleti hegyvonulatain termesztik a vörösborszőlőket, amelyek legelterjedtebb fajtái a kékoportó, a kékfrankos, a cabernet franc, a cabernet sauvignon, a merlot, a pinot noir, a zweigelt és a kadarka. Nagy területen, a borvidék középső és nyugati lankáin érnek a fehérborok alapjaiként szolgáló fajták, főként az olaszrizling, a hárslevelű, a chardonnay, a tramini, a rajnai rizling és a királyleányka. A bortúrán egy-egy pincében legkevesebb négyféle nedűt kóstolhatunk, s a termelők többsége mindegyik fajtához fűz egyfajta ismeretterjesztést, két kortyolás között pedig, az ízlelést segítő, a borok zamatát egymástól elválasztó ételeket: almát, diót, sajtot, kolbászos falatkákat kínálnak. Természetesen a villányi borúton olyan híres pincészetek kiválóságaival is megismerkedhetünk, mint a Gere, a Tiffan, a Vylyan, a Bock, a Günzer, a Malatinszky, a Mayer és a Polgár, de nem kell csalódnunk akkor sem, ha kisebb családi borászatokba csöppenünk - tisztességes, jól kezelt és zamatos nedűket kapunk. Ha megtetszett valamelyik, úgy helyben palackozott üvegekben vihetünk haza belőle, a bolti árhoz képest olcsóbban: egy jó minőségű rozé vagy egy testesebb kékoportó már hat-nyolcszáz forintért kapható.

Ez a környék nemcsak a borászatáról, hanem lankás dombjairól, jó levegőjéről is ismert, így biciklis, lovas vagy gyalogos útvonalak garmadájából lehet választani. Palkonyán egy horgásztó is kínál megnyugtató időtöltést: a napijegy két bot után ötszáz forint, s ha nincs kapás, hát gyönyörködhetünk a falu szépen felújított templomában, műemléki védettséget élvező több százéves házaiban, s hallgathatjuk a kakasok békés kukorékolását, vagy a környék mezőin legelésző birkák elégedett bégetését. Aki gyorsabban szeretne eljutni egyik helyről a másikra, annak az autó helyett érdemes a vonatot vagy az autóbuszt választani. A bortúra egyes helységeibe általában néhány kilométernyi utazással eljuthatunk. A menetrend azonban már kevésbé alkalmazkodó: Villányból este nyolc óra körül indul az utolsó járat Villánykövesdre - ha lemaradunk, mehetünk gyalog négy-öt kilométert, vagy stoppolhatunk, ez errefelé még mindig hasznos választás lehet.

A villányi borvidék adottságaira alapozva, német, osztrák és francia előképek alapján, nyolc település, szőlő- és bortermelő magánszemélyek, vállalkozók, civil szervezetek öszszefogásával 1994 őszén megalakult a Villány-Siklósi
Borút, Magyarország első
borútja. Az eltelt évek alatt fokozatosan növekvő érdeklődés hatására a borút mára az alábbi tizenegy településen kanyarog keresztül: Harkány, Siklós, Kistótfalu, Nagytótfalu, Máriagyüd, Kisharsány,
Nagyharsány, Villány, Villánykövesd, Palkonya, Vokány.
A borút egyfajta iskolája
a borkultúrának, mely tudás hozzájárul az életminőség javításához.

Palkonyán horgászni is lehet
Palkonyán horgászni is lehet
Top cikkek