A Wiesenthal Központ adatokkal rendelkezik Polgár Lajos nyilas múltjáról

A Simon Wiesenthal Központ a héten adja át Magyarország izraeli nagykövetségének az Ausztráliában élő Polgár Lajos Nyilaskeresztes Pártban betöltött tisztségeivel kapcsolatos dokumentumokat - írta vasárnap a NEWS.com.au internetes hírportál. 

A Simon Wiesenthal Központ nem zárja ki, hogy a volt nyilas emberiesség elleni bűnökkel is gyanúsítható. A The Australian című ausztráliai lap olyan dokumentumokat tárt fel Budapest Főváros Levéltárában, amelyek szerint a  Nyilaskeresztes Párt egyik magas rangú vezetője megbízta Polgár Lajost a párt székháza, "a Hűség Háza" irányításával. Ebben a székházban zsidókat kínoztak meg.

Efraim Zuroff, a Simon Wiesenthal központ jeruzsálemi irodájának vezetője szerint  megalapozott dolog Polgár Lajost emberiesség elleni bűnökkel gyanúsítani, figyelembe véve  akkori beosztását. "A magyar zsidók megsemmisítésére törekvő párt aktív tagja volt. Nagy valószínűséggel részese lehetett több súlyos háborús bűncselekménynek. Legalább annyival tartozunk az áldozatoknak, hogy a magyar kormány teljes egészében kivizsgálja a tevékenységét"- idézte Zuroffot a hírportál.

Polgár Lajos háború alatti tetteire Michael Danby ausztrál munkáspárti képviselő hívta fel először a figyelmet, felszólítva az ausztráliai kormányt Polgár múltjának kivizsgálására. A 89 éves Polgár Lajos, aki Victoriában élt, amióta 1949-ben kivándorolt Ausztráliába, tagadja, hogy a Nyilaskeresztes Párt antiszemita volt, és "teljesen ártatlannak" mondta egy nemrégiben adott nyilatkozatában a párt kivégzett vezetőit - írja a NEWS.com.au. (MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.